Początek festynu 13 września o godz. 12, na placu przy ulicach Wita Stwosza i Szewskiej. Celem tego wydarzenia jest promocja mięsa wieprzowego oraz jego przetworów w dużych ośrodkach miejskich.
- W ramach festynu kulinarnego będą prezentacji i degustacje. Wszystko jest nieodpłatne. Najważniejszym elementem będzie scena kulinarna, gdzie zawodowi kucharze zaprezentują różne potrawy na bazie wieprzowiny - mówił Andrzej Łyszyk - organizator wydarzenia
Podczas trwania festynu kulinarnego zostanie wręczona nagroda “Carnelius”, która jest dedykowana dziennikarzom zajmującym się tematyką związaną z hodowlą i produkcją mięsa.
- O godz. 15:00 nastąpi wręczenie nagrody “Carnelius”. Nominowanych jest dwóch dziennikarzy. Wtedy też nastąpi oficjalne otwarcie festynu - mówiła - Magdalena Łubkowska - dyrektor Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej.
Dla przybywających przygotowano wiele atrakcji
- Będziemy prowadzić małe parady mięsne. Orkiestra Poznań Brass będzie chodzić po Starym Mieście, a hostessy będą częstować przekąskami mięsnymi. Przewidziana będzie strefa dla dzieci, a także przygotowany będzie kącik, gdzie będzie możliwość porozmawiania z dietetykiem - technologiem mięsa - powiedział Jacek Marcinkowski, członek Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.
Obecnie lansowany jest trend wegański i wegetariański, jednocześnie krytykowane są produkty mięsne i uznawane za tłuste i niezdrowe.
- Należy podkreślić, że kultura hodowli i tuczu bardzo się zmieniła. Jakość wieprzowiny uległa poprawie. Walory sensoryczne i kaloryczne zostały obniżone, a zwiększono mięsność. Powinniśmy po nie sięgać, bo są doskonałym źródłem białka, żelaza i witaminy z grupy B - zapewnia dr Ewa Dworecka Wąż
Atrakcje "Świętomięsa":
- Kocioł Świętomięsny
- Mega Patelnia Świętomięsna
- Grill Świętomięsny
- Scena Kulinarna - warsztaty i porady kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy
Festyn Kulinarny potrwa od godz. 12:00 do 18:00
Warto dodać, że nazwa “Świętomięs Polski” została utworzona na potrzeby festiwalu kulinarne
Program Sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |