12. edycja wyjątkowej imprezy promocyjnej – Świętomięsa Polskiego – odbędzie się w niedzielę 8 grudnia w Warszawie. Jego miejscem będzie - Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi przy ul. Krakowskie Przedmieście 66.
Organizatorem wydarzenia, które patronatem honorowym objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorstw, jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Partnerami Świętomięsa 2024 są: Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy; Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, Związek Rzemiosła Polskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Zanim mieszkańcy Warszawy i odwiedzający stolicę goście będą mieli możliwość uczestniczenia w paradzie otwierającej 12. Świętomięs Polski, przedstawiciele mediów zapoznają się z programem wydarzenia. Konferencja prasowa, poświęcona temu wydarzeniu, odbędzie się dzisiaj – 3 grudnia – w Restauracji Avangarda w budynku Naczelnej Organizacji Technicznej przy ul. Czackiego 3/5.
Miejsce nie jest przypadkowe. Dziennikarze prasy, radia i telewizji poznają historię Świętomięsa i jego peregrynacje po największych miastach Polski, a także szczegóły jego warszawskiej edycji. Uczestnicy konferencji będą mogli także poznać smak dań mięsnych wybranych z menu wydarzenia. W ogromnych ilościach przysmaki i potrawy zostaną przygotowane dla odwiedzających w niedzielę okolice Placu Zamkowego.
8 grudnia 12. Świętomięs Polski rozpocznie się paradą o godzinie 12.00. Do godziny 18.00 czynne będą trzy sceny kulinarne, poświęcone wieprzowinie, wołowinie i mięsu drobiowemu. Właśnie te gatunki polskiego mięsa będą głównym elementem promocji. Gorące dania zostaną przygotowane w wielkim kotle, na wielkiej patelni i grillu. Na dzieci i dorosłych czekają liczne atrakcje i wiele ciekawych prelekcji w Zagrodzie Młodych Hodowców oraz we Wszechnicy Wiedzy. Spotkania poprowadzą animatorzy kultury i naukowcy z uczelni wyższych. Nie zabraknie także programu artystycznego, w tym występów jednej z warszawskich kapel.
12. edycja Świętomięsa Polskiego nosi hasło „Zasmakuj w tradycji”, a to oznacza ni mniej, ni więcej jak: znakomity smak i doskonała zabawa.
#Fundusze Promocji.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |