Święto Krupnioka przy „Kapeluszu”

13.06.2024

Park Śląski w Chorzowie był miejscem promocji krupnioka, wyjątkowego produktu podrobowego, który na Śląsku, jako drugi  po kołoczu, uzyskał unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. To wyróżnienie krupniok posiada od 2016 roku. Jest produktem bardzo cenionym w regionie śląskim, coraz lepiej znanym w kraju i zagranicą.

Organizatorem promocji krupnioka było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. W sobotę 25 maja przy hali wystawowej „Kapelusz” rozstawiono stoisko, na którym królowały wyśmienite krupnioki, wyprodukowane zgodnie z certyfikatem przez jedną z firm stowarzyszonych SRW RP. Promocję przygotowywali, zaprawieni w kulinarnym mistrzostwie kucharze, którzy zaproponowali odwiedzającym nie tylko krupnioka na ciepło z wody czy rożna, ale także w nietuzinkowej odsłonie – z kapustą kiszoną, jabłkami i cebulką, a także w formie… burgera. Serwowano także inne potrawy śląskie z mięsa wieprzowego, jak choćby karminadle.

Zainteresowanie promocją było bardzo duże. Temu dziwić się nie można, wszak na Śląsku krupniok jest ceniony i chętnie spożywany, także przez dzieci, które brały udział w zabawach proponowanych przez animatorów i degustowaniu dań z krupnioka. 

- Promocja krupnioka śląskiego była takim pierwszym działaniem Stowarzyszenia. Chcieliśmy przypomnieć smak tradycyjnego, regionalnego, mającego kilkusetletnią historią produktu mieszkańcom Śląska i turystom odwiedzającym ten region – mówi Tomasz Parzybut. - Ciężar przygotowania tego wydarzenia spadł między innymi na Celinę Nierodkiewicz, sekretarz Rady Krajowej SRW RP. To ona odpowiadała m.in. za promocję naszego projektu w regionalnych mediach. Zarówno informacje o wydarzeniu, jak i relację z jego przebiegu wyemitowano w Radio Katowice oraz w TVP Regionalnej.

Tomasz Parzybut podsumowując dodaje, że Ślązacy pozytywnie ocenili akcję promocyjną przygotowaną przez SRW RP. Docenili prezentację krupnioka w wielu odsłonach. Korzystali chętnie z serwowanych dań, chwaląc ich różnorodność, innowacyjne propozycje i smak.

Wydarzenie było sfinansowane z Funduszy Promocji.

 
 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.