Europejskie Forum Rolnicze 2025 to spotkania i dyskusje, w których uczestniczą eksperci i naukowcy oraz przedstawiciele polskiej i międzynarodowej polityki. To niepowtarzalna okazja, aby 26 i 27 marca poznać najnowsze rozwiązania i narzędzia dedykowane podnoszeniu jakości produkcji rolnej, innowacjom w rolnictwie oraz wymianie handlowej na rynku rolno-spożywczym. Chęć poznania nowości i porozmawiania o sytuacji w branży rolno-spożywczej i tym razem wyraziło około 3000 osób. A są to między innymi: rolnicy, doradcy rolni, producenci i przetwórcy, członkowie branżowych związków, przedstawiciele samorządu terytorialnego oraz instytucji naukowych i branżowych z całej Europy.
Europejskie Forum Rolnicze 2025 to siódma edycja tego wyjątkowego wydarzenia. I tym razem odbywa się pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronatem EFR objęła także Polska Prezydencja w Radzie Unii Europejskiej. Forum ma partnerów głównych, którymi są Polmlek i KOWR, a także pięciu partnerów: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, AGRO Ubezpieczenia, Crteva, Krajowa Grupa Spożywcza oraz InterRisk.
Jednym z zadań SRW RP podczas Forum jest promocja polskiej wołowiny na specjalnym stoisku, przygotowanym przez Stowarzyszenie ze środków Funduszy Promocji. Uczestnicy Forum mogą posmakować różnych dań z mięsa wołowego, w tym między innymi szarpanej wołowiny, burgerów i hot dogów. Testujący przekąski podkreślają, że polska wołowina w wydaniu SRW smakuje doskonale.
Jutro dzień drugi obrad. W programie między innymi debata główna pod hasłem: „Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych”.
Uczestniczący w debacie będą rozmawiać o celach Europejskiego Zielonego Ładu w odniesieniu do perspektyw rozwoju gospodarki żywnościowej. Spróbują odpowiedzieć m.in. na pytania o działania, jakie należy podjąć z poziomu administracji rządowej, aby ułatwić realizację projektów związanych z zieloną energią dla rolnictwa. W dyskusji wystąpią Czesław Siekierski, Miłosz Motyka, Andrzej Gantner, Szymon Borucki i Wiktor Szmulewicz.
O godzinie 9.30 rozpocznie się panel dyskusyjny z udziałem przedstawiciela SRW RP. Tematem panelu jest: „Przyszłość polskiego eksportu: perspektywy rozwoju sektora rolno-spożywczego a bariery systemowe w ekspansji na rynki zagraniczne”. Dyskusja poświęcona będzie perspektywom rozwoju eksportu, analizie kluczowych trendów oraz strategiom, które pozwolą wykorzystać potencjał polskiej produkcji w globalnej konkurencji. Uczestnicy dyskusji omówią także bariery systemowe, które utrudniają ekspansję na rynki zagraniczne, takie jak wymogi regulacyjne czy logistyczne. Eksperci podzielą się doświadczeniami oraz najlepszymi praktykami, które pomogą polskim przedsiębiorcom skuteczniej konkurować na międzynarodowych rynkach. Prelegentami w tym panelu będą: Dariusz Goszczyński, Krzysztof Jażdżewski, Jakub Olipra i Tomasz Parzybut.
Istnieje możliwość obejrzenia relacji online pod adresem: https://forum-jasionka.pl/transmisja/
BS
Fot. Archiwum SRW RP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |