O strategii rozwoju branży mięsnej, zagrożeniach, wyzwaniach i potrzebnych zmianach 13 marca z przedstawicielami organizacji rozmawiali minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarz stanu Jacek Czerniak. W spotkaniu uczestniczył także zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Minister Czesław Siekierski wskazał, że ważnym zadaniem jest zwiększenie eksportu polskich produktów mięsnych i ich promocja zagranicą. Zaznaczył, że potrzebna jest też intensyfikacja promocji w kraju. Podkreślił, że ważnym zagadnieniem jest sprawiedliwe dzielenie się marżą wszystkich uczestników łańcucha od pola stołu: – Istotną sprawą jest również uregulowanie przepisów ułatwiających zakładanie biogazowni, które mogą przetwarzać odpady z produkcji mięsnej – powiedział minister Siekierski, który odniósł się także do ostatnich rozmów ze stroną ukraińską prowadzonych we Lwowie: – Po rozmowach tych widać, że ukraińskie rolnictwo jest dla nas dużą konkurencją nie tylko w obszarze produkcji rolnej, lecz także pod względem logistycznym – stwierdził minister.
Minister zapewniał, że resortowi zależy na przepływie informacji i na dobrej współpracy z branżą, a celem podtrzymanie dialogu z przedstawicielami wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego. Obecni na spotkaniu przedstawiciele branży podkreślali potrzebę wypracowania strategii rozwoju wszystkich sektorów branży mięsnej i uwzględnienia w niej promocji produktów mięsnych zagranicą, w szczególności na rynkach państw trzecich. Mówili o potrzebie budowania patriotyzmu konsumenckiego i świadomości konsumenckiej. Podkreślali potrzebę prowadzenia działań w celu poprawy rozpoznawalności polskich produktów. Wskazywali też na konieczność rezygnacji z nadmiernych i nieracjonalnych zobowiązań nakładanych na rolników przez Komisję Europejską. Kierownictwo ministerstwa planuje stworzenie departamentu, który będzie zajmował się m.in. przetwórstwem, spółdzielczością i handlem, a także wzmocni działania w zakresie odnawialnych źródeł energii.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zapewnił przedstawicieli branży mięsnej, że zgłoszone przez nich postulaty są obecnie oceniane w MRiRW: - Analizujemy przepisy, aby docelowo powstały nowe projekty ustaw. To proces wymagający czasu. Słuchamy ekspertów i praktyków, tak jak na dzisiejszym spotkaniu.
W spotkaniu uczestniczyła reprezentacja Rady Krajowej i Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Źródło: MRiRW
Fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |