Spada produkcja wieprzowiny w UE
Komisja Europejska przedstawiła dane, z których wynika, że w I połowie 2023 r. produkcja wieprzowiny w państwach członkowskich UE spadła o 9% – spadki odnotowano we wszystkich państwach z wyjątkiem Grecji. Produkcję w znacznym stopniu ograniczono w Danii o 19,1%, Słowacji o 13,8% oraz Holandii o 13,6%.
Cena wieprzowiny w UE jest obecnie o 14% powyżej ceny historycznej, średnia ukształtowała się na poziomie 230,6 EUR/100 kg. Eksperci KE prognozują, że produkcja wieprzowiny wciąż będzie spadać, a wzrost nastąpi dopiero w II połowie roku 2024.
Natomiast przedstawiciele Copa-Cogeca stwierdzili, że wysokie ceny tym razem nie spowodują wzrostu produkcji, ponieważ hodowcy obawiają się inwestować w gospodarstwa z powodu przepisów klimatycznych, które w powszechnej opinii spowodują nieopłacalność produkcji.
Te dane były tematem obrad grupy dialogu społecznego do spraw „Produkcji zwierzęcej – mleko, wołowina i wieprzowina” Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. Jak informuje FBZPR, rozmawiano również o nowych wymogach dobrostanowych, przede wszystkim o zwiększeniu powierzchni życiowej zwierząt utrzymywanych w chlewniach. Poruszano zagadnienia rekompensat za wdrażanie w gospodarstwach nowych przepisów, a także zagrożenia wynikające z importu z krajów, w których nie ma wymogu spełniania unijnych standardów.
Więcej na: https://www.wrp.pl/produkcja-wieprzowiny-w-ue-w-i-pol-roku-spadla-o-9/
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |