Polagra Food 2023 to już historia. Trzydniowe spotkanie wystawców i gości z branży spożywczej
miało swój finał w piątek 29 września. Tego dnia ruszyła impreza, także trzydniowa, doskonale znana
nie tylko mieszkańcom Poznania i regionu. Na targach SMAKI REGIONÓW odliczyło się blisko 200
wystawców z 15 województw. Odwiedzający pawilon 3 mogli zobaczyć, spróbować i kupić
ekologiczną, certyfikowaną żywność z całej Polski.
SMAKI REGIONÓW to doroczna szansa, by poznać i posmakować regionalnych potraw i produktów,
stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii
slow. Tym razem każdego dnia otwierano także warsztaty dla najmłodszych. Możliwość pieczenia
chleba, przygotowywania dań z produktów ekologicznych i mięsa było wielką frajdą dla milusińskich.
„Rodzinne Warsztaty z Wieprzowiną” to pomysł Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy
i Kucharzy.
Były to zajęcia, zabawy i konkursy kulinarne dla dzieci i całych rodzin, a wśród nich akcja
gotowania z udziałem zawodowych kucharzy, a także panele dyskusyjne i prezentacje z udziałem
naukowców z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Podczas wydarzeń Telewizja WTK
realizowała reportaż promujący całą akcję Cechu podczas Smaków Regionów.
Warto dodać, że wśród wystawców nie zabrakło firm z branży mięsnej, w tym firm członkowskich
SRW RP. Na Smaki Regionów wybrały się między innymi zakłady i masarnie – Zawistowski, Dreszler,
Kwiecińscy czy Słowiński.
BS
Fot. Głos Wielkopolski
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |