Pod koniec ubiegłego roku ruszyła kampania promocyjna pod hasłem „Smak Europy”, która jest współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej.
To już szósty unijny program promujący mięso i owoce z krajów Wspólnoty, w tym z Polski, którego autorem jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy. I tym razem jego beneficjentem jest Konsorcjum, do którego wraz z SRW RP wchodzi Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Program kampanii, który trafi do konsumentów w Japonii, Singapurze i Wietnamie, realizowany będzie do 2026 roku. Jego celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat zalet - jakości, bezpieczeństwa i smaku - unijnej wieprzowiny, wołowiny i jabłek, a także przetworów z tych surowców.
Trzyletni program kampanii to m.in. marketing cyfrowy, artykuły informacyjne w mediach społecznościowych, a także udział w międzynarodowych targach żywnościowych, gdzie odbywały się odbywały spotkania B2B z importerami, dystrybutorami i handlowcami. W programie przewidziano także konferencje adresowane do mediów i importerów, a także pokazy kulinarne i degustacje na stoisku „Taste Europe!”.
W marcu przedstawiciele Konsorcjum oraz grupa przetwórców z obu organizacji, a także realizatorzy kampanii (podobnie jak w poprzednich tego typu wydarzeniach jest to Centrum Promocji Krajowej Izby Gospodarczej) spotka się z importerami oraz konsumentami z Japonii. W dniach 5-8 marca w Tokio odbywać się będą Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów FOODEX JAPAN 2024.
Nowością programu, adresowanego do mieszkańców Japonii, jest nawiązanie do azjatyckiej kultury spożywania lunchu poza domem. Organizatorzy programu zaprezentują propozycje przygotowania obiadowego zestawu z wykorzystaniem produktów pochodzących z Unii Europejskiej. Takie przykładowe „pudełka na wynos” będą zawierały dania obiadowe przygotowane z mięsa wieprzowego lub wołowego oraz jabłek i przetworów jabłkowych.
Kolejne tegoroczne prezentacje programu „Smak Europy” odbędą się podczas targów FOOD & HOTEL ASIA w Singapurze w dniach 23-26 kwietnia oraz od 8 do 10 sierpnia w ramach Międzynarodowej Wystawy Żywności i Napojów VIETFOOD w Ho Chi Minh City.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |