Od 8 do 11 kwietnia w Singapurze odbywać się będą targi FHA–Food & Beverage, które są uważane za największą i najważniejszą imprezę wystawienniczą w Południowo-Wschodniej Azji. Udział polskich wystawców w tych targach spożywczych jest doskonałą okazję do nawiązania kontaktów biznesowych z potencjalnymi kontrahentami z Singapuru oraz innych krajów Azji i świata.
Komisja Europejska organizuje Pawilon Unii Europejskiej w czasie międzynarodowych targów FHA Food & Beverage. Podczas tego czterodniowego wydarzenia nie zabraknie także polskiego stoiska narodowego Poland Tastes Good, organizowanego przez KOWR. W targach uczestniczyć będzie także reprezentacja dwóch organizacji branżowych – Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, które tworzą konsorcjum trzyletniego unijnego programu „Taste Europe!”, promującego mięso wieprzowe i wołowe oraz owoce.
W targach udział weźmie między innymi Tomasz Parzybut, który tak mówi o największych targach spożywczych w południowo-wschodnim regionie Azji: - Singapur to oczywiście szalenie ważny hub - centralny punkt w tym rejonie, z którego można wysyłać mięso w różne strony świata. W ubiegłym roku uczestniczyliśmy w FHA–Food & Beverage wraz z Krzysztofem Jażdżewskim, głównym lekarzem weterynarii oraz Stefanem Krajewskim, sekretarzem stanu w Ministerstwie rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki wówczas prowadzonym rozmowom udało się otworzyć Singapur na polską wołowinę. Dziś na ten rejon Azji patrzymy z uwagą i nadzieją na rozwój współpracy także w przypadku innych gatunków mięsa. Do Singapuru jedziemy z dużą reprezentacją SRW RP. To są przedstawiciele naszych członkowskich zakładów mięsnych takich jak: PPM Firma Marcinkowscy, PPHU Marks, Wędlinka, Mir-Kar, Nero, Wil-Sad.
W czasie targów przewidziano spotkanie polskich eksporterów z biznesmenami z Singapuru. Zapowiada się, że będzie to duże i ważne wydarzenie, ponieważ zainteresowanych jest nim kilkudziesięciu singapurskich importerów. Zaplanowano także konferencję prasową, której tematem będzie kampania „Taste Europe!”. – Mamy nadzieję także na liczne wizyty gości targów, które od lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających z całego świata. Hongkong, Wietnam czy Korea to dla nas także bardzo ważne kierunki eksportowe. LIczymy, że przedstawiciele biznesu z tych krajów, które mają ogromne perspektywy rozwojowe, także trafią na nasze stoisko – mówi prezes SRW RP.
Pozostaje nam życzyć owocnych spotkań biznesowych podczas targów FHA–Food & Beverage, które rozpoczynają się jutro – 8 kwietnia.
BS
Fot. Archiwum SRW RP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |