Już w sobotę, 19 października, rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń dla europejskiego światowego sektora spożywczego – targi SIAL w Paryżu. To pięciodniowe (19-23.10) targi żywności, jak co dwa lata, zgromadzą producentów, dystrybutorów, restauratorów oraz importerów i eksporterów.
Jak zapowiadają organizatorzy SIAL, w tym roku będą to targi większe niż kiedykolwiek wcześniej. W 11 halach zlokalizowano 10 sektorów spożywczych z ponad 7,5 tysiącami wystawców. Swój udział w wydarzeniu zapowiedziało ponad 285 tysięcy producentów z 205 krajów, którzy zaprezentują ponad 400 tysięcy produktów oraz innowacji.
Wśród wystawców nie zabraknie reprezentacji polskiej branży mięsnej. Stoisko przygotowują cztery organizacje: SRW RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI oraz PZPBM. Swoje produkty zaprezentuje 16 zakładów mięsnych, w tym zrzeszone w Stowarzyszeniu:
- SIAL to znakomita okazja do spotkań, rozmów i oceny tego, co nowego w światowej branży spożywczej, dominujących trendów w przetwórstwie, a także tego, jakie jest zapotrzebowania na produkty mięsne na światowym rynku – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP, który do Paryża wybiera się z przedstawicielami czterech firm mięsnych. A są to: Food Service, Agro-Handel, ZM Wędlinka i HKFoods Poland.
SIAL Paris 2024 będzie świętować 60 lat działania w zakresie promowania innowacji w światowym sektorze żywności. Program targowych wydarzeń w Paris Nord Villepinte jest przebogaty. Tylko SIAL Innovation, dostarczy odwiedzającym eksperckie i aktualne treści na temat innowacji i rozwoju rynku na całym świecie. Będzie miejscem prezentowania wynalazków, trendów przetwórczych i konsumenckich oraz zapowiedzi rozwoju przemysłu spożywczego, a także miejscem wręczenia nagród SIAL Innovation Awards 2024.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |