Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski.
Zgodnie z decyzją wydaną przez władze Tajlandii 18 sierpnia 2023 r. 11 zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat. Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r.
Jednocześnie wysyłka wspomnianych towarów będzie możliwa po uzgodnieniu ze stroną tajlandzką wzoru świadectwa weterynaryjnego. Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii.
Źródło: MRiRW i GIW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |