Kolejnym projektem edukacyjnym, opracowanym przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, jest „Rozbiór mięsa wołowego dla uczniów szkół gastronomicznych”. W czwartek, 5 grudnia, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu gościł uczniów z ZS w Brzostowie, Sędziejowicach oraz Swarożynie. Grupa 12 uczniów z czterech placówek CKR doskonaliła swoje umiejętności z rozbioru ćwierćtuszy wołowej.
Prowadzącym szkolenie był, znany w tych szkołach doskonale, Krystian Dreszler. Przypomnijmy, że to między innymi pod jego kierunkiem uczniowie z Kowala, Brzostowa, Swarożyna i Sędziejowic zdobywali medale w międzynarodowych zawodach wędliniarskich podczas targów SÜFFA w Stuttgarcie w roku 2023 i 2024.
Kilkugodzinne szkolenie zostało podzielone na dwie części. Część teoretyczna była prelekcją na temat bezpieczeństwa pracy przy rozbiorze mięsa oraz prezentacją tuszy wołowej i jej elementów. W części praktycznej uczniowie, odziani w niezbędne w tej pracy metalowe kolczugi i rękawice, poznawali tajniki właściwego rozbioru mięsa wołowego.
Podobne szkolenie odbędzie się 12 grudnia w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. „Warsztaty z rozbioru mięsa wołowego”, bo tak nazywa się ten projekt, adresowane są do przedstawicieli branży mięsnej i gastronomicznej, rolników, hodowców, KGW, szkół gastronomicznych, rolniczych, twórców produktu tradycyjnego i regionalnego. I tym razem prowadzącym będzie Krystian Dreszler.
Beneficjentem obu projektów, które zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Produktów Rolno-Spożywczych.
BS
Fot. ZS CKR W Kowalu
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |