Rozbiór na szkoleniu

05.12.2024

Kolejnym projektem edukacyjnym, opracowanym przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, jest „Rozbiór mięsa wołowego dla uczniów szkół gastronomicznych”. W czwartek, 5 grudnia, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu gościł uczniów z ZS w Brzostowie, Sędziejowicach oraz Swarożynie. Grupa 12 uczniów z czterech placówek CKR doskonaliła swoje umiejętności z rozbioru ćwierćtuszy wołowej.

Prowadzącym szkolenie był, znany w tych szkołach doskonale, Krystian Dreszler. Przypomnijmy, że to między innymi pod jego kierunkiem uczniowie z Kowala, Brzostowa, Swarożyna i Sędziejowic zdobywali medale w międzynarodowych zawodach wędliniarskich podczas targów SÜFFA w Stuttgarcie w roku 2023 i 2024.
Kilkugodzinne szkolenie zostało podzielone na dwie części. Część teoretyczna była prelekcją na temat bezpieczeństwa pracy przy rozbiorze mięsa oraz prezentacją tuszy wołowej i jej elementów. W części praktycznej uczniowie, odziani w niezbędne w tej pracy metalowe kolczugi i rękawice, poznawali tajniki właściwego rozbioru mięsa wołowego.
Podobne szkolenie odbędzie się 12 grudnia w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. „Warsztaty z rozbioru mięsa wołowego”, bo tak nazywa się ten projekt, adresowane są do przedstawicieli branży mięsnej i gastronomicznej, rolników, hodowców, KGW, szkół gastronomicznych, rolniczych, twórców produktu tradycyjnego i regionalnego. I tym razem prowadzącym będzie Krystian Dreszler.
Beneficjentem obu projektów, które zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Produktów Rolno-Spożywczych.
BS
Fot. ZS CKR W Kowalu

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.