Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej przypada 23 września. I właśnie wczoraj Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło ogólnopolską kampanię promującą rolnictwo i produkcję ekologiczną.
Celem tych działań jest popularyzacja wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej, zwiększanie świadomości konsumentów oraz zachęcanie producentów do podejmowania produkcji w tym systemie. Kampania ma pokazać, że wybór produktów ekologicznych to inwestycja w zdrowie, środowisko i przyszłość rolnictwa w Polsce.
Certyfikowane produkty ekologiczne powstają bez stosowania syntetycznych nawozów, herbicydów i GMO, z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt. Potwierdzeniem ich jakości jest unijny certyfikat i charakterystyczne logo produkcji ekologicznej.
Ministerialna kampania realizowana jest w mediach pod hasłem #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY. Dla najmłodszych przygotowano projekt edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, oparty na animowanej formie przekazu.
Jak informuje MRiRW, w ramach krajowych obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego (25–26 września) w Poznaniu odbędzie się konferencja „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”. W programie przewidziano prezentacje, panele dyskusyjne oraz wymianę doświadczeń w zakresie wsparcia dla producentów ekologicznych, sytuacji rynkowej, innowacyjnych rozwiązań w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz promocji dobrych praktyk. Konferencji towarzyszyć będą Targi Smaki Regionów (26-28 września), podczas których odwiedzający będą mogli spróbować i zakupić polskie certyfikowane produkty ekologiczne.
Więcej na: https://www.gov.pl/web/rolnictwo
Grafika: MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |