Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - 15 września 2025 r. filipińskie służby weterynaryjne potwierdziły uznanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie powiatów. Decyzja ta umożliwi eksport polskiego mięsa drobiowego na rynek filipiński na korzystniejszych zasadach i znacząco ograniczy obszar objęty restrykcjami w przypadku wystąpienia ognisk choroby.
Od 2023 roku stosowano regionalizację na poziomie województw. Nowe zasady oznaczają, że w razie pojawienia się ognisk HPAI ograniczenia eksportowe obejmą jedynie powiaty, w których choroba wystąpi, co znacznie zmniejszy wpływ na handel.
Strona filipińska zaakceptowała przekazane przez Główny Inspektorat Weterynarii zaktualizowane świadectwa weterynaryjne dla: mięsa kurczaka, indyka i gęsi, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka.
Filipiny są drugim po Wietnamie najważniejszym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych w regionie ASEAN. W 2024 r. wartość polskiego eksportu na ten rynek osiągnęła 67,1 mln euro, co oznacza wzrost o 63,5 proc. rok do roku, a dodatnie saldo w dwustronnej wymianie handlowej wyniosło 35,4 mln euro. Polska sprzedaje na Filipiny przede wszystkim produkty mleczne – mleko, śmietanę, maślankę i serwatkę – a także mięso i jadalne podroby drobiowe. Tylko wartość eksportu mięsa drobiowego wyniosła w 2024 r. blisko 15 mln euro, co potwierdza rosnące znaczenie tego rynku dla polskich producentów.
Źródło: MRiRW
Grafika: MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |