To już za trzy dni, bo 15 sierpnia, odbędzie się Festiwal Wołowiny w Nowogardzie. To smakowite wydarzenie przygotowuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP wraz z władzami miasta.
- Przygotowujemy wielki poczęstunek z wołowiną w roli głównej – mówi prezes Tomasz Parzybut. – Pokazy kulinarne i degustacje poprzedzi szkolenie z zasad przygotowywania i serwowania wołowiny. To moim zdaniem bardzo ważny punkt programu. Szkolenie przeprowadzi Krystian Dreszler, znawca mięsa wołowego. Chcemy przekonać nieprzekonanych, że wołowina tylko z pozoru jest tzw. trudnym mięsem. Wołowina daje ogromne możliwości innowacyjne także w domowej kuchni, dlatego w przebogatym festiwalowym menu znajdą się popularne potrawy z wołowiny, takie jak gulasz czy steki, hot dogi i burgery, z ale pojawią się także nowinki - chipsy wołowe czy kanapki z szarpaną wołowiną. Atrakcji kulinarnych będzie bardzo dużo.
Samorządowcy z miasta i gminy Nowogard, wraz z Burmistrzem Michałem Wiatrem, zadbali o szerokie rozreklamowanie wydarzenia. W mediach pojawia się mnóstwo informacji i haseł zapowiadających wyjątkowe świąteczny piątek: „Festiwal Wołowiny – to Wasz dzień!”; „Wydarzenie kulinarne, które skradnie serca (i żołądki!) każdego fana mięsa”; „Prawdziwa uczta pod znakiem Produktu Polskiego!”.
W programie festiwalu, przygotowanym przez SRW RP, znajdzie się nie tylko strefa kulinarna, ale także konkursowa i zabaw dla najmłodszych. Konferansjerem wydarzenia będzie red. Robert Bochenko (od lat zaprzyjaźniony ze Stowarzyszeniem), który zadba o atmosferę i dodatkowe atrakcje. Miejscem Festiwalu Wołowiny będzie plac Wolności w Nowogardzie, gdzie zaplanowano także występy artystyczne. Nie zabraknie więc tego, co dla ciała i tego, co dla ducha. Wydarzenie sfinansowano z Funduszy Promocji.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |