Pomimo niższej krajowej produkcji, w eksporcie mięsa wołowego notuje się wzrosty, jak podali analitycy z Banku Pekao S.A. Jest to związane m.in. z wysokim popytem w Turcji. Co ważne, jak dodają analitycy, popytowi na polską wołowinę nie szkodzą jej wysokie ceny.
W unijnej produkcji mięsa wołowego widoczne są negatywne efekty redukcji bazy produkcyjnej, jak czytamy w analizie Banku Pekao S.A. Wolumen produkcji pozostaje niższy r/r. W grupie krajów o ujemnej dynamice znajduje się także Polska, jak wskazują analitycy.
W analizie przygotowanej przez specjalistów Banku Pekao S.A. zaznaczono, że spadek unijnej podaży żywca do uboju odbija się na wolumenach produkcji mięsa wołowego. W segmencie wołowiny, podobnie jak w przypadku wieprzowiny, lokalna produkcja zwierzęca jest kluczowa dla dostaw surowca do zakładów ubojowych.
Analitycy podkreślili, że od stycznia do lipca br. łączna produkcja w 27 krajach UE wyniosła 3,6 mln ton i była niższa o 6 proc. r/r. We wskazanym okresie jedynie w styczniu odnotowano wzrost.
„Sytuacja wśród największych unijnych producentów jest zróżnicowana. W 3 krajach (Holandia, Niemcy, Szwecja) odnotowano niewielki, kilkuprocentowe wzrosty masy ubojów. W Belgii poziom produkcji pozostał niezmieniony w relacji rocznej. Z kolei w przypadku pozostałych państw widoczne były spadki. W tej grupie znalazły się m.in. Włochy, Francja i Hiszpania. Warto zwrócić uwagę szczególnie na pierwszy z wymienionych krajów, w którym spadek był szczególnie głęboki. Jego znaczenie dla rynku unijnego wzmacnia fakt, że Włochy należą do ścisłej unijnej czołówki” – czytamy w analizie Pekao S.A.
Analitycy zaznaczyli, że Polska także znalazła się w gronie państw, w których poziom produkcji był niższy niż przed rokiem. W dodatku dynamika spadku była relatywnie wysoka na tle analizowanej grupy.
Pomimo niższej krajowej produkcji, w eksporcie mięsa wołowego notuje się wzrosty, jak podali analitycy z Banku Pekao S.A.
„Pomimo mniejszej krajowej produkcji wolumen eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego jest wyraźnie wyższy niż przed rokiem. W okresie sty-sie’23 dynamika roczna wyniosła 10 proc. Wytłumaczeniem tej sytuacji może być przekierowanie części mięsa ze sprzedaży krajowej do kanału eksportowego” – poinformowali twórcy analizy.
W ocenie analityków za taką decyzją mogły stać 2 czynniki.
„Co ważne, popytowi na polską wołowinę nie szkodzą jej wysokie ceny. Przez wiele lat mięso z Polski było bardzo konkurencyjne cenowo na rynku UE. W br. jego ceny kształtują się jednak na poziomie zbliżonym do średniej w Unii Europejskiej” – zaznaczają analitycy z Banku Pekao S.A.
Źródło (tekst, grafika): Farmer.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |