Na zaproszenie, wystosowane przez Zarząd Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, siedzibę organizacji odwiedzili dwaj przedstawiciele - Takahisa Nobe oraz Kenji Kyotani – organizacji "Awa beef" reprezentującej producentów wołowiny wagyu. Towarzyszył im, jako tłumacz i przewodnik, Paweł Chojnacki, od wielu lat żyjący w Japonii.
Podczas spotkania goście i gospodarze wymienili swoje doświadczenia na temat promocji mięsa i jego przetworów. Jednym z gości był właściciel zakładu mięsnego, w którym produkuje się najdroższe mięso świata – wołowinę wagyu. Goście z Japonii akcentowali, że ich przyjazd do Polski wiąże się, oczywiście, z promocją tego wyjątkowego mięsa, ale ich celem jest także poznanie polskiego rynku mięsa.
- Dlatego podczas naszego spotkania rozmawialiśmy także o możliwościach eksportu polskich produktów mięsnych do Japonii - mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Japończycy podkreślali, że widzą na ich rynku coraz więcej produktów spożywczych z Polski. Są więc zainteresowani współpracą w zakresie wymiany handlowej.
Efektem tego spotkania będzie prezentacja japońskich doświadczeń promocyjnych podczas II edycji Czerwono-białej Konferencji SRW RP, która odbędzie się 23 maja w Warszawie. Takahisa Nobe zapewnił, że jest gotowy, by przyjechać na to spotkanie i przekazać swoją wiedzę jego uczestnikom.
Podsumowując wizytę japońskich gości prezes Parzybut powiedział: - To było spotkanie kształcące, bardzo interesujące i z perspektywami na bliższą współpracę.
Kilka informacji o wagyu
O wołowinie wagyu mówi się - mięso dla najbogatszych. Cena jednego kilograma tego wybornego, luksusowego mięsa wynosi nawet ponad 1200 złotych. Na tę cenę składa się kilka czynników. To między innymi genetyczna czystość rasy krów, pochodzących od jednej z czterech japońskich ras bydła - Kuroge Washu, Akage Washu, Mukaku Washu i Nihon Tankaku Washu. To właśnie je określa się mianem wagyu. Krowy tych ras nie spędzają życia w zamknięciu i otrzymują najzdrowsze pasze, a czas hodowli jest wydłużony, by krowa osiągnęła ok. 680 kg. Mięso poddawane jest rygorystycznym standardom przez wyspecjalizowanych ekspertów. Smakosze twierdzą, że wagyu nie ma konkurentów nie tylko ze względu na smak, ale także nieprzeciętne walory zdrowotne.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |