PRAKTYCZNE ASPEKTY PROJEKTOWANIA, WDRAŻANIA I UTRZYMANIA SYSTEMU HACCP W WARUNKACH PRZETWÓRSTWA RZEMIEŚLNICZEGO
REALIZOWANE W RAMACH OPERACJI „ŚWIADOME I BEZPIECZNE PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”
Data: 6 grudnia 2023 r. 9:00 – 16:00
Prowadzący: dr inż. Marek Szołtysik
Platforma szkoleniowa Clickmeeiting
Uczestnicy szkolenia otrzymają zaświadczenia
Szkolenie jest syntetycznym zebraniem treści związanych z systemem HACCP, definiowaniem pojęcia kultury i bezpieczeństwa żywności, a także zagrożeń wpływających na jego poziom tj. ich identyfikacji, źródła występowania i sposobów zapobiegania. Obejmuje elementy aktualnie obowiązującego prawodawstwa żywnościowego w aspekcie wymagań GMP/GHP i HACCP. Głównym elementem szkolenia są praktyczne ćwiczenia warsztatowe z zakresu tworzenia Planu HACCP, ze szczególnym uwzględnieniem analizy zagrożeń tj. szacowania poziomu zagrożenia, identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych, a także elementów prowadzenia skutecznego monitorowania oraz działań korygujących.
Program
9:00-9:10
Przywitanie uczestników
9:10-9:55
Kultura i definicja bezpieczeństwa żywności, jakość żywności i prawodawstwo dotyczące jego zapewnienia
9:55-10:40
Zasady systemu HACCP i ich realizacja w warunkach rzemieślniczego/farmerskiego przetwórstwa żywności
10:40-10:50
Przerwa
10:50-12:20
Zagrożenia zdrowotne wpływające na bezpieczeństwo żywności – identyfikacja, źródła występowania i sposoby zapobiegania
12:20-12:50
Przerwa
12:50-14:20
Praktyczne warsztaty tworzenia Planu HACCP – szacowanie ryzyka, identyfikacja CCP, tworzenie systemu monitorowania, prowadzenia działań korygujących oraz pętli kontroli jakości cz.1
14:20-14:30
Przerwa
14:30-16:00
Praktyczne warsztaty tworzenia Planu HACCP – szacowanie ryzyka, identyfikacja CCP, tworzenie systemu monitorowania, prowadzenia działań korygujących oraz pętli kontroli jakości cz.2
ŚWIADOME I BEZPIECZNE PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
KONFERENCJA HYBRYDOWA
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza na
konferencję pn.
„Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”
która odbędzie się 13 grudnia 2023 r. w formie hybrydowej:
stacjonarnie w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji w Minikowie
oraz online na platformie Clickmeeting
Link do rejestracji na szkolenie online i w formie stacjonarnej:
https://kpodr.clickmeeting.com/swiadome-i-bezpieczne-przetworstwo-zywnosci-pochodzenia-zwierzecego/register
Program:
10:00-10:15
Powitanie uczestników konferencji
Dyrektor KPODR
10:15-11:00
Naturalne sposoby konserwacji żywności
dr hab. inż. Anna Marietta Salejda, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
11:00-11:45
Technologia produkcji wędlin dojrzewających
dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
11:45-12:15
Przerwa kawowa
12:15-13:00
Zagrożenia dla zdrowia konsumentów w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
dr hab. inż. Anna Marietta Salejda, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
13:00-13:45
Urzędowa kontrola w małym zakładzie produkcyjnym
Lek wt. Jacek Kucharski, Ekspert ds. Bezpieczeństwa żywności
13:45-14:15
Panel dyskusyjny
14:15-15:00
Obiad
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |