PRAKTYCZNE ASPEKTY PROJEKTOWANIA, WDRAŻANIA I UTRZYMANIA SYSTEMU HACCP W WARUNKACH PRZETWÓRSTWA RZEMIEŚLNICZEGO

28.11.2023

PRAKTYCZNE ASPEKTY PROJEKTOWANIA, WDRAŻANIA I UTRZYMANIA SYSTEMU HACCP W WARUNKACH PRZETWÓRSTWA RZEMIEŚLNICZEGO

REALIZOWANE W RAMACH OPERACJI „ŚWIADOME I BEZPIECZNE PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”

Data: 6 grudnia 2023 r. 9:00 – 16:00

Prowadzący: dr inż. Marek Szołtysik

Platforma szkoleniowa Clickmeeiting

https://kpodr.clickmeeting.com/praktyczne-aspekty-systemu-haccp-w-warunkach-przetworstwa-rzemieslniczego/register

Uczestnicy szkolenia otrzymają zaświadczenia

Szkolenie jest syntetycznym zebraniem treści związanych z systemem HACCP, definiowaniem pojęcia kultury i bezpieczeństwa żywności, a także zagrożeń wpływających na jego poziom tj. ich identyfikacji, źródła występowania i sposobów zapobiegania. Obejmuje elementy aktualnie obowiązującego prawodawstwa żywnościowego w aspekcie wymagań GMP/GHP i HACCP. Głównym elementem szkolenia są praktyczne ćwiczenia warsztatowe z zakresu tworzenia Planu HACCP, ze szczególnym uwzględnieniem analizy zagrożeń tj. szacowania poziomu zagrożenia, identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych, a także elementów prowadzenia skutecznego monitorowania oraz działań korygujących.

Program

9:00-9:10
Przywitanie uczestników

9:10-9:55
Kultura i definicja bezpieczeństwa żywności, jakość żywności i prawodawstwo dotyczące jego zapewnienia

9:55-10:40
Zasady systemu HACCP i ich realizacja w warunkach rzemieślniczego/farmerskiego przetwórstwa żywności

10:40-10:50
Przerwa

10:50-12:20
Zagrożenia zdrowotne wpływające na bezpieczeństwo żywności – identyfikacja, źródła występowania i sposoby zapobiegania

12:20-12:50
Przerwa

12:50-14:20 
Praktyczne warsztaty tworzenia Planu HACCP – szacowanie ryzyka, identyfikacja CCP, tworzenie systemu monitorowania, prowadzenia działań korygujących oraz pętli kontroli jakości cz.1

14:20-14:30
Przerwa

14:30-16:00  
Praktyczne warsztaty tworzenia Planu HACCP – szacowanie ryzyka, identyfikacja CCP, tworzenie systemu monitorowania, prowadzenia działań korygujących oraz pętli kontroli jakości cz.2

Informacja o szkoleniu

 

ŚWIADOME I BEZPIECZNE PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

KONFERENCJA HYBRYDOWA

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza na

konferencję pn.

„Świadome i bezpieczne przetwórstwo żywności pochodzenia zwierzęcego”

która odbędzie się 13 grudnia 2023 r. w formie hybrydowej:
stacjonarnie w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji w Minikowie
oraz online na platformie Clickmeeting

Link do rejestracji na szkolenie online i w formie stacjonarnej:
https://kpodr.clickmeeting.com/swiadome-i-bezpieczne-przetworstwo-zywnosci-pochodzenia-zwierzecego/register

Program:

10:00-10:15
Powitanie uczestników konferencji
Dyrektor KPODR

10:15-11:00
Naturalne sposoby konserwacji żywności
dr hab. inż. Anna Marietta Salejda, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

11:00-11:45
Technologia  produkcji wędlin dojrzewających 
dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy  we Wrocławiu

11:45-12:15
Przerwa kawowa

12:15-13:00
Zagrożenia dla zdrowia konsumentów w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
dr hab. inż. Anna Marietta Salejda, Uniwersytet Przyrodniczy  we Wrocławiu

13:00-13:45
Urzędowa kontrola w małym zakładzie produkcyjnym
Lek wt. Jacek Kucharski, Ekspert ds. Bezpieczeństwa żywności

13:45-14:15
Panel dyskusyjny

14:15-15:00
Obiad

 

Informacja o konferencji

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.