Kalendarz letnich wydarzeń organizowanych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW RP) w tym roku jest wyjątkowo intensywny. Oprócz licznych imprez promujących produkty mięsne w kraju, w lipcu i sierpniu zrealizowano także dwie kampanie promocyjne w Wietnamie i Hongkongu. Nie można zapomnieć o licznych konferencjach dotyczących problemów branży mięsnej, przygotowanych przez SRW RP oraz inne organizacje i Ministerstwo Rolnictwa.
O podsumowanie letnich działań w Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy poprosiliśmy jego prezesa - Tomasza Parzybuta.
- To prawda, ostatnie tygodnie były dla nas bardzo pracowite, ale również niezwykle istotne. Jeśli miałbym wskazać najważniejsze wydarzenie, to bez wątpienia byłaby to unijna kampania promocyjna „Taste Europe!” i nasz ostatni wyjazd do Wietnamu. Podczas targów VIETFOOD & BEVERAGE 2024 w Ho Chi Minh City odbyliśmy wiele kluczowych rozmów z importerami polskiego mięsa wieprzowego. W targach wzięli udział przedstawiciele firm stowarzyszonych w SRW RP, którzy nawiązali wiele nowych kontaktów biznesowych. Wietnam to jeden z nielicznych krajów azjatyckich, do których możemy nadal eksportować wieprzowinę, a wkrótce planujemy także wysyłać tam duże ilości wołowiny.
Spotkania B2B przynoszą najlepsze efekty nie tylko we współpracy międzynarodowej. Stowarzyszenie aktywnie wspiera również inne programy promocyjne, takie jak te organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na zagranicznych targach.
- Od wielu lat nasza organizacja współpracuje z Ministerstwem w zakresie promocji polskich produktów. Naszym zadaniem jest promowanie walorów trzech gatunków mięsa. Tak było również podczas HKTDC Food Expo PRO 2024 w Hongkongu, które zakończyły się 17 sierpnia. Skupiliśmy się tam na promocji mięsa drobiowego. Nasi kucharze po raz kolejny udowodnili, że kulinarne show może przyciągnąć setki uczestników. Tego typu wyjazdy przynoszą ogromne korzyści, co potwierdzają właściciele firm zgłaszający chęć uczestnictwa w podobnych wydarzeniach biznesowych.
Czy Zarząd SRW RP planuje kolejne zagraniczne wyjazdy jeszcze w tym roku?
- Owszem, planujemy wyjazd do Singapuru w dniach 24-29 października. Tym razem nie przygotowujemy stoiska, ale będziemy uczestniczyć w targach oraz licznych spotkaniach B2B. Bezpośrednie rozmowy z importerami są dla naszych zakładów kluczowe i często przynoszą oczekiwane efekty w postaci nowych kontraktów. Mamy nadzieję na spotkanie z głównym lekarzem weterynarii Singapuru oraz wizytę w dużej organizacji skupiającej handlowców z tego kraju. Singapur to okno biznesowe na wiele krajów Azji, w tym na Indonezję, która może stać się odbiorcą dużych ilości polskiej wołowiny.
Wątek międzynarodowy jest niezwykle interesujący, ale równie istotne są wydarzenia krajowe. O wielu letnich spotkaniach z konsumentami podczas akcji promujących produkty mięsne już informowaliśmy. Kalendarz imprez jesiennych zapowiada się równie imponująco, wypełniony wydarzeniami o dużym znaczeniu.
- Wrzesień przyniesie wiele takich wydarzeń. Rozpoczniemy go Ogólnopolskimi Dożynkami Jasnogórskimi 1 września. Nasze Stowarzyszenie będzie w nich uczestniczyć po raz pierwszy, a podczas dożynkowej mszy świętej przedstawiciele SRW RP ofiarują kosz z darami. Koniec września to także targi Polagra Food (25-27 września) w Poznaniu oraz mięsne targi SÜFFA w Stuttgarcie. Mamy nadzieję, że Komisja Funduszy Promocji przyzna dotację, aby grupa uczniów z Polski mogła po raz drugi wziąć udział w konkursie młodzieżowym organizowanym na tych targach.
To tylko kilka wrześniowych przykładów. Październik natomiast zapowiada się niezwykle intensywnie.
- Owszem, mogę z satysfakcją poinformować, że w samym sercu Warszawy, przy placu Zamkowym, 13 października odbędzie się Świętomięs Polski. Na organizację którego otrzymaliśmy wsparcie ze wszystkich mięsnych Funduszy Promocji.. Chcemy, aby Świętomięs zdobyło jeszcze większą rozpoznawalność w kraju i realnie wpływało na popularyzację trzech gatunków mięsa. Mamy nadzieję, że przed warszawskim Świętomięsem uda się zakończyć wszystkie sprawy związane z odsłonięciem tablicy pamiątkowej poświęconej Józefowi Sierakoskiemu. W kolejnych latach planujemy organizować je również w innych dużych polskich miastach – za rok w Krakowie, gdzie już trwają rozmowy z władzami miasta.
Nie mniej ważnym wydarzeniem będzie Biało-czerwona Konferencja Branży Mięsnej SRW RP…
- Konferencja odbędzie się 10 października, na trzy dni przed Świętomięsem Polskim, w warszawskim Hotelu Intercontinental. To pierwsza edycja branżowego spotkania, które jest dla nas prawdziwym wyzwaniem, zarówno ze względu na jego rozmiar, jak i tematykę. Będziemy poruszać m.in. kwestie związane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji w przemyśle mięsnym oraz konsekwencje wprowadzenia nowych zasad utylizacji opakowań. To tematy, które dotychczas nie były omawiane i my poruszymy je po raz pierwszy, ale które są i będą bardzo ważne dla branży mięsnej.
O wszystkich kolejnych działaniach Stowarzyszenia i jego władz oczywiście będziemy informować na bieżąco m.in. na naszej stronie internetowej, mailingu SRW RP oraz w mediach społecznościowych.
Rozmawiała: Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |