To już za dwa dni – 16 maja - poznamy „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024. Ogłoszenie wyników konkursu, organizowanego przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, tradycyjnie zakończy Dni Przemysłu Mięsnego. To już 56. edycja tego wydarzenia, od lat docenianego w branży mięsnej.
Zanim ogłoszone zostaną wyniki konkursu, w którym oceniano ponad 140 produktów z 40 zakładów drobiarskich i mięsnych, w godz. 10-14 odbędzie się seminarium: „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”.
Otwarcia sympozjum dokonają: Marek Roszko, dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie oraz Piotr Szymański Kierownik Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS- PIB.
W trakcie sesji przewidziano wykłady o tematyce: Aromaty dymu wędzarniczego – obecny stan prawny i perspektywy dalszego stosowania; Działania dla ochrony nazw produktów charakterystycznych dla branży mięsnej w aspekcie rozwijającego się rynku roślinnych alternatyw; Doniesienia firm współpracujących z przemysłem mięsnym i drobiarskim o nowościach technicznych i technologicznych; Zanieczyszczenia w procesie tradycyjnego wędzenia. Uregulowania prawne i ich perspektywy.
56. Dni Przemysłu Mięsnego odbędą się 16 maja (początek godz. 9.00) w Warszawie przy ul.
Czackiego 3/5 w Domu Technika NOT, III piętro.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |