Poznajcie mistrzów wędliniarstwa

28.10.2025

W ramach Okrągłego Stołu Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego w Kielcach (22 listopada), odbyła się Gala Finałowa Konkursu Smak Jakości®, podczas której spotkali się przedstawiciele branży mięsnej, technologicznej oraz handlowej, by wspólnie celebrować najlepsze smaki polskich wędlin. Wyróżnienia trafiły do producentów, którzy udowodnili, że jakość ma swój niepowtarzalny smak.

Jury, w skład którego weszli przedstawiciele wiodących sieci handlowych, ekspertów technologicznych i rynkowych, przyznało nagrody produktom, które łączą tradycję, innowację i doskonałość w każdym detalu.
Przewodniczącą jury była Celina Nierodkiewicz, znakomita technolog, zapraszana do licznych branżowych komisji konkursowych. Poprosiliśmy ją o ocenę tegorocznej edycji Konkursu Smak Jakości®. Oto co między innymi powiedziała: - Ocenialiśmy wspólnie z przedstawicielami sieci handlowych produkty, o których śmiało można powiedzieć, że prezentowały najwyższą jakość i znakomity smak. Na uwagę zasługują dania gotowe, a także wyroby z unijnymi oznaczeniami geograficznymi. Moim zdaniem tak oznakowane produkty mogą otwierać wielu zakładom szansę wejścia na regionalne półki wielu sieci handlowych. Moją uwagę zwróciła także kategoria „kooperacja”. To bardzo ważne, by w dzisiejszych czasach zakłady szukały rozwiązań i powiązań z innymi firmami. I na koniec taka moja sugestia – nie ma targów branży mięsnej bez konkursów wędliniarskich. To naprawdę najlepsza i z punktu widzenia marketingowego – nie najdroższa droga do zaprezentowania zakładu mięsnego i jego najlepszych produktów.
A wyniki Konkursu Smak Jakości® są następujące:
W kategorii Smak Natury - za autentyczność i szacunek do prostych składników:
1. Pawęta Mięsa Dojrzewające Quality Meat Pawęta Sp. z o.o. - Słonina długodojrzewająca Pawęta
2. FROZPOL sp. komandytowa - Polewka staropolska
3. Goodvalley - Parówki 100% polskiej szynki
W kategorii Smak Innowacji - za wizję przyszłości branży:
1. Wesoła Rodzinka - Pierogi z pieczarkami i serem mozzarella
2. JBB Bałdyga - Kiełbaski drobiowe z filetem mini bez osłonki
3. AGII Sp. z o.o. - Smalec w stylu węgierskim z aromatyczną papryką i skwarkami oraz Smalec z chili
W kategorii Smak Premium - za produkty, które budzą dumę i zachwyt:
1. Masarnia Krzyś sp. z o.o. sp.k. - Salceson łęczycki premium
2. Grupa Handlowa Wędliny od Zawsze Sp. z o. o. - Szynka krucha... od zawsze
3. Zakłady Mięsne Mielczarek Sp. z o.o. S.K. - Kiełbasa biała parzona Wielkopolska

W kategorii Smak Wygody - za produkty trafiające w rytm współczesności:
1. Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. - Tatar wołowy
2. Waldi Zakłady Mięsne - Sos boloński
3. Wielkopolski Indyk Sp. z o.o. - Filet z piersi indyka z lnem
W kategorii Kooperator - za doskonałą współpracę między producentami i dostawcami technologii:
1. Inwestel Sp. z o.o. / Zakłady Mięsne Nowak - Wolno gotowany boczek wieprzowy z kimchi
2. GBB Group LAB - Sous vide „Balkanski Peper Chiken”
3. ManGO! Group sp. z o.o. / ZM ADAZI, Łotwa - Salami chorizo.
Ps. Pogrubioną czcionką oznaczyliśmy zakłady mięsne należące do SRW RP. Tym razem jest ich mało na tej liście. I tu warto powtórzyć słowa Celiny Nierodkiewicz: „Nie ma targów branży mięsnej bez konkursów wędliniarskich” i dodajmy – bez zakładów ze Stowarzyszenia.
Źródło: Rzeźnik Polski oraz inf. własne BS
Fot. Rzeźnik Polski

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.