W środę 11 grudnia 2024 roku pożegnaliśmy Waldemara Jaworskiego (1946-2024), życiem związanego z Poznaniem i Wielkopolską, a pracą z branżą mięsną. Mgr inż. Waldemar Jaworski – technolog przemysłu spożywczego – został pochowany na Cmentarzu Komunalnym Junikowo w Poznaniu.
W ostatnim pożegnaniu uczestniczyła Jego najbliższa rodzina, przyjaciele, znajomi, a także duże grono współpracowników, między innymi z Instytutu Przemysłu Mięsnego. Na pogrzebie obecna była także delegacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP ze Sztandarem tej organizacji. W poczcie sztandarowym udział wzięli Jacek Marcinkowski i Hieronim Jurga. Obaj są członkami SRW RP, a także ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, w którym działał również Waldemar Jaworski.
Waldemar Jaworski ukończył Wyższą Szkolę Rolniczą w Poznaniu z tytułem magister inżynier oraz studia podyplomowe o specjalizacji „technolog przemysłu spożywczego”. Pracował m.in. w Bekoniarni w Kościanie i Okręgowym Przedsiębiorstwie Przemysłu Mięsnego w Poznaniu oraz poznańskim oddziale Instytutu Przemysłu Mięsnego. Współpracował z wieloma instytucjami i organizacjami oraz prasą branżową, na łamach której omawiał i propagował produkcję tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |