Spotkanie inauguracyjne komisji zarządzających dziewięciu funduszy promocji produktów rolno- spożywczych odbyło się 4 czerwca w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Powołania członkom komisji zarządzających wręczył minister Czesław Siekierski.
– Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych wspierają konkurencyjność krajowej gospodarki w warunkach globalnego rynku – podkreślił szef resortu rolnictwa, wskazując na istotną rolę działań promocyjnych, prowadzonych z wykorzystaniem tych środków, dla zwiększenia skali eksportu i spożycia produktów rolnych.
Fundusze promocji są odpowiedzią na potrzeby branży rolno-spożywczej, która po wejściu Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej stanęła przed wyzwaniem, jakim jest zapewnienie konkurencyjności krajowej gospodarki w warunkach globalnego rynku. Głównym celem utworzenia funduszy promocji jest wspieranie marketingu, wzrost spożycia oraz promocja produktów rolno- spożywczych.
Środkami funduszy promocji zarządzają wyłącznie komisje zarządzające. Ich kadencja komisji trwa 4 lata, licząc od dnia ich powołania.
- Decyzją Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostałem powołany na czteroletnią kadencję do Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. To dla mnie ogromny zaszczyt i wyraz zaufania – dziękuję za tę możliwość współdecydowania o kierunkach promocji naszej branży – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. - Szczególnie cieszy mnie fakt, że po 11 latach przerwy Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP znów ma swoich przedstawicieli zarówno w Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, jak i w Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. To ważny krok dla naszej organizacji i całej branży mięsnej. Gratuluję również Henrykowi Amanowiczowi powołania do Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Dziękuję za zaufanie i liczę na owocną współpracę.
Przedstawiamy członków komisji zarządzających z branży mięsnej.
Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego
Paweł Krajmas – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”; Andrzej Kabat – Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”; Artur Ławniczak – Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników; Aneta Englot – Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”; Hubert Sieczkiewicz - Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku; Wiesław Różański – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI); Jacek Strzelecki – Związek „Polskie Mięso”; Tomasz Parzybut – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Wiesław Burzyński - Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Fundusz Promocji Mięsa Wołowego
Jacek Klimza – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego; Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego; Jacek Zarzecki – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”; Aleksander Kiljańczyk – Związek Zawodowy Centrum Narodowe Młodych Rolników; Piotr Ziemann - Polski Związek Hodowców Bydła Simentalskiego; Adam Zdanowski – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI); Adam Ilnicki – Krajowy Związek Rewizyjny Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych; Henryk Amanowicz – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP; Marek Strzelczyk - Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego
Agnieszka Świetliczna – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”; Paweł Podstawka – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj; Mateusz Niedzielak– Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku; Stefan Chrzanowski – Ogólnopolski Związek Producentów Drobiu POLDRÓB; Beata Włodarczyk-Lewandowska – Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”; Dariusz Goszczyński – Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba
Gospodarcza; Tomasz Szulc – Związek „Polskie Mięso”; Krzysztof Borkowski – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI); Andrzej Kałek - Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Fundusz Promocji Mięsa Końskiego
Martyna Batorska – Stowarzyszenie Innowatorów Wsi; Jerzy Gawarecki – Polski Związek Hodowców Koni; Sławomir Piotrowski – Polski Związek Hodowców Koni; Dominik Rutkowski – Polski Związek Hodowców Koni; Marek Duszyński– Związek Zawodowy Rolnictwa „SAMOOBRONA”; Anna Kaczorowska – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI); Janina Świerk – Związek „Polskie Mięso”; Krystian Dreszler – Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy – Kucharzy oraz Gustaw Jędrejek - Krajowa Rada Izb Rolniczych:
Fundusz Promocji Mięsa Owczego
Marcin Glinianowicz –Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”; Sławomir Homeja – Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność”, Henryk Zając – Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”; Roman Niżnikowski - Stowarzyszenie Innowatorów Wsi; Paweł Olzak – Polski Związek Owczarski; Krystian Dreszler – Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy – Kucharzy; Wiesław Wróblewski - Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI); Kazimierz Zdunowski – Stowarzyszenie Naukowo -Techniczne Przemysłu Spożywczego; Grzegorz Leszczyński - Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Źródło: MRiRW
Fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |