Polski drób wraca do Chin

16.09.2025

Minister rolnictwa Stefan Krajewski w poniedziałek podpisał wraz z Zhao Zenglianem, wiceministrem administracji celnej Chin porozumienie wprowadzające regionalizację polskiego mięsa drobiowego. Jej podpisanie oznacza powrót polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński.

Regionalizacja polega na wyznaczaniu stref ochronnych wokół ognisk grypy ptaków. W razie wystąpienia ogniska, z eksportu wyłączeni zostają tylko producenci z danego regionu, nie zaś z całego kraju. W komunikacie Ministerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi, dwustronne porozumienie to największe osiągnięcie we współpracy z Chinami w sektorze rolno-spożywczym w ostatnim czasie. „To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20-procentowym udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, że wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie” – zaznaczył minister Krajewski w komunikacie resortu, dodając: „Liczymy na powrót sukcesów sprzedażowych polskiego drobiu na rynku chińskim, notowanych przed wprowadzeniem przez władze chińskie zakazu w 2020 r.”
Resort rolnictwa podał, że w 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL osiągnął poziom 145,7 mln euro. Na chiński rynek trafiały głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekolada i wyroby czekoladowe, a także pieczywo cukiernicze.
Import drobiu z Polski został przez stronę chińską wstrzymany dokładnie rok temu z powodu wykrytego sierpniu 2024 r. ogniska grypy ptaków. Wcześniej Polska uzyskała możliwość wysyłki mięsa drobiowego do Chin w kwietniu ub.r., po oficjalnym uznaniu Polski przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (WOAH) za kraj wolny od HPAI - wysoce zjadliwej grypy ptaków.
- To porozumienie jest najważniejszą informacją wczorajszego dnia, ale na pewno także informacją września i tego roku – mówi Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. – Chiny to największy rynek eksportowy dla polskich produktów rolno-spożywczych. Przed wstrzymaniem dostaw w roku 2020 eksport mięsa drobiowego wynosił około 55 milionów euro. Powrót do tego kraju daje polskiemu drobiarstwu ogromne możliwości rozwoju. Trzeba jednak dodać, że branża drobiarska jest u nas znakomicie zorganizowana, a mięso drobiowe jest eksportowane na każdy kontynent. Nie jesteśmy zatem uzależnieni od jednego rynku, ale bezsprzecznie rynek Chiński może okazać się kluczowym, także dlatego, że podobnie jak inne kraje azjatyckie nastawiony jest również na mniej popularne w Europie elementy drobiu.

Oprac. BS
Źródło: PAP i MRiRW
Fot. MRiRW

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.