W pierwszych 17 tygodniach tego roku – jak wynika z informacji Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej - w import mięsa drobiowego z Ukrainy wyniósł 77,7 tys. ton, co oznacza wzrost o 192 proc. w stosunku rocznym.
– Jeżeli to tempo się utrzyma, to przez cały 2023 rok możemy spodziewać się importu przekraczającego nawet 250 tys. ton. To prawie trzykrotnie więcej niż kontyngenty na ukraińskie mięso drobiowe w 2021 roku – uważają przedstawiciele KRD-IG.
W 2021 roku ilość mięsa drobiowego sprowadzanego z Ukrainy wyniosła ok. 102 tys. ton, a w ubiegłym roku wzrosła do 166 tys. ton.
Od 15 kwietnia, na mocy rozporządzenia ministra rozwoju i technologii, obowiązywał zakaz przywozu do Polski z Ukrainy takich produktów, jak: zboża, cukier, susz paszowy, nasiona, chmiel, len i konopie, owoce i warzywa, produkty z przetworzonych owoców i warzyw, wina, wołowina i cielęcina, mleko i przetwory mleczne, wieprzowina, baranina i kozina, jaja, mięso drobiowe, alkohol etylowy pochodzenia rolniczego, produkty pszczele i pozostałe produkty.
Zakaz ten zniesiono jednak na początku maja, po tym, gdy Unia Europejska wprowadziła własne regulacje w tym zakresie, które mają obowiązywać do 30 czerwca z opcją przedłużenia.
Na unijnej liście część produktów, których import do Polski był wcześniej zabroniony, nie znalazła się, przez co można było wznowić transgraniczny handel. Dotyczy to również mięsa drobiowego. Unijna lista nakłada ograniczenia jedynie na import pszenicy, kukurydzy, rzepaku i nasion słonecznika.
Na podstawie artykułu w Wiadomościach Handlowych
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |