Trudno wyobrazić sobie 11 listopada w Poznaniu bez św. Marcina na białym koniu, rogali świętomarcińskich czy gęsi w różnych wariantach. Akcja promocyjna „Gęsina na imieninach” jest wśród programu, wypełnionego po brzegi atrakcjami, punktem od siedmiu lat obecnym i docenianym nie tylko przez poznaniaków.
To wydarzenie, promujące polskie mięso gęsie i jego przetwory, ma na celu rozpowszechnienie gęsiny na polskich stołach, by stało się symbolem Święta Niepodległości, tak jak indyk jest symbolem amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Nie ulega wątpliwości, że organizatorzy akcji „Gęsina na imieninach” dokładają starań, by stała się ona potrawą narodową.
Środki na zorganizowanie imieninowego, gęsiego biesiadnego stołu zapewnił i w tym roku Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, a współorganizatorami: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu.
Imieninowa promocja gęsiny odbywała się tym razem na głównej ulicy św. Marcina między ulicami Kantaka i Ratajczaka od godziny 12. do 20. Organizatorzy „Gęsiny na imieninach” uczestniczyli także w Korowodzie Świętomarcińskim, a po jego zakończeniu można było ich spotkać m.in. na Scenie Kulinarnej, która przyciągała smakoszy dań z gęsi. Nie zabrakło tradycyjnego wielkiego kotła i patelni, które zapewniły serwis wybornych dań dla setek uczestników wydarzenia. Najmłodszym zapewniono różnorodne zabawy w Gęsiej Zagrodzie. Dorośli mogli skorzystać z porad dietetyka.
- Tegoroczne obchody Święta Niepodległości połączone z Imieninami ul. Święto Marcina pobiły dotychczasowe rekordy. Takich tłumów 11 listopada nie było w Poznaniu jeszcze nigdy – zapewnia Jacek Marcinkowski, współorganizujący akcję „Gęsina na imieninach”. – Nam jako uczestnikom tego wydarzenia pozostaje się cieszyć z tego ogromnego sukcesu. Jeszcze nigdy, w ciągu siedmioletniej tradycji naszej akcji, nie mieliśmy tak wielu gości w naszej strefie promocyjnej. Jesteśmy przekonani, że idea „niepodległościowej gęsiny” rozlewa się nie tylko po Wielkopolsce, ale po całym kraju.
Już za niespełna miesiąc, bo 8 grudnia, mieszkańcy Warszawy będą się mogli przekonać, że polskie organizacje branżowe potrafią znakomicie promować produkty mięsne. Tym razem do stolicy zawita, znana już niemal w całej Polsce, kolejna impreza promocyjna – Świętomięs Polski. To akcja przygotowywana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Wędliniarzy, Rzeźników i Kucharzy. Trzeba na niej być!
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |