W siedzibie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 12 sierpnia odbyło się spotkanie przedstawicieli branży mięsnej z kierownictwem Inspektoratu. Uczestniczyli w nim także pracownicy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem spotkania była dyskusja na temat zjawiska wycieku z mięsa, które - co podkreślali przedstawiciele branży - jest naturalnym procesem fizjologicznym. W największym skrócie – zabierający głos w dyskusji wskazali na konieczność jasnego przekazu dla konsumentów, jaki na ten temat otrzymują na etykiecie.
W spotkaniu, które zorganizowano z inicjatywy Związku Polskie Mięso, uczestniczyli: Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS; Agnieszka Sudoł, zastępca Głównego Inspektora; Joanna Markowska, naczelnik Wydziału Jakości Żywności i Normalizacji MRiRW; Jacek Strzelecki, prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.
Wyniki badań naukowych przedstawił dr hab. Krzysztof Dasiewicz, prof. SGGW w prezentacji: „Wyciek soku mięsnego w aspekcie deklaracji masy netto mięsa w opakowaniach jednostkowych”.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP reprezentował Łukasz Wielgat, zastępca prezesa Zarządu SRW, który o spotkaniu powiedział: - Wielkie podziękowania dla prezesa Jacka Strzeleckiego za zorganizowanie tej narady i zaproszenie przedstawicieli wszystkich organizacji branżowych, bowiem problem wycieku mięsa dotyczy zarówno producentów wieprzowiny, wołowiny, jak i wyrobów drobiowych. W dyskusji przetwórcy wskazali na wyniki badań naukowych, które zaprezentował dr hab. Krzysztof Dasiewicz. Badania przeprowadzono na mięsie pakowanym w próżni (vacum) i w gazie (nap). Wynikało z nich jasno, że trudno jest ustalić masę netto wycieki, która mogłaby być jednakowa dla każdego gatunku czy elementu mięsa. Inspektorzy z GIJHAS powoływali się na swoje przepisy, które stricte określają, jaka powinna być masa netto produktu mięsnego. Od kilku lat obie strony próbują znaleźć rozwiązanie tego problemu. Po tym spotkaniu i rzeczowej na nim dyskusji odnoszę wrażenie - zresztą nie tylko ja - że jesteśmy coraz bliżej konsensusu. Pojawiło się światełko w tunelu, zapowiedź kolejnego spotkania i uzgodnienia zapisu na etykietach. Mamy nadzieję, że po tym merytorycznym spotkaniu, które przebiegało w życzliwej atmosferze, na kolejnym uda się zakończyć ten długotrwały spór.
BS
Fot. GIJHARS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |