Festiwal Podkarpackich Smaków od 2007 roku odbywa się na stadionie w Górnie w powiecie rzeszowskim. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak Górno, a od trzech lat także Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Festiwal to jednocześnie targi żywności, w których swoje znakomite produkty wystawia każdego roku ponad 10 producentów wyrobów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Jak podkreślają organizatorzy - prezentacja ma na celu ukazanie potencjału, jaki tkwi tym regionie. Podkarpackie Smaki to także liczne działania animacyjne, konkursy, występy zespołów ludowych, prezentacje rękodzieła i oczywiście degustacje regionalnych produktów.
- Od trzech lat obserwuję jak wspaniale rozrasta się ta impreza – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Dla mnie to promocyjny fenomen. Górno to mała miejscowość, do której jednego dnia ściągają dziesiątki wystawców i kilkanaście tysięcy uczestników żywo zainteresowanych zdrowym, smacznym, tradycyjnym jedzeniem. Na tym wydarzeniu można nie tylko posmakować znakomitych produktów, ale także pozachwycać się wystawą zabytkowych aut czy różnorodnymi, ciekawymi zwierzętami. Można też podglądać panie z kół gospodyń, które rywalizują w konkursie na najlepszą potrawę. Są oczywiście także stoiska ze sprzedażą produktów regionalnych. Słowem kalejdoskop promocyjny. A skoro o promocji mowa, to Stowarzyszenie także organizuje stoisko, dotowane ze środków Funduszy Promocji, na którym promowano wyroby oznaczone znakiem „Produkt Polski” . Nasi kucharze przygotowali szereg degustacji wędlin, kaszanki, grillowanej karkówki, pajd chleba ze
smalcem. Składniki do ich przygotowania pochodziły m.in. od głównego organizatora – Zakładu Mięsnego Smak Górno.
- Nowością na Festiwalu jest „Wiejska zagroda”, strefa dedykowana dla najmłodszych, gdzie prezentowane są zwierzęta w formie mini zoo – mówi Urszula Miazga, menager ds. rozwoju ZMGórno. – Przygotowano dla dzieci także zawody „Hooby horse” , jazdę traktorem czy oprowadzanie na koniach. Pokazy kulinarne oraz degustację w tym roku zorganizowało SRW RP, serwując smaczne wyroby z grilla oraz słodkości dla dzieci. Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie to doskonała okazja do poznania bogatej kultury kulinarnej naszego regionu, spotkania z lokalnymi producentami oraz spędzenia czasu w przyjemnej atmosferze, celebrując regionalne tradycje i smaki.
BS
Fot. ZM Górno
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |