Jak już informowaliśmy w poprzednich dniach, miniony weekend należał do wyjątkowo pracowitych dla członków Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Jego przedstawiciele promowali mięso wieprzowe w Linzu w Austrii oraz w Rewalu nad Bałtykiem. Bogatą w wydarzenia połowę lipca zakończyła impreza o niecodziennym haśle: „Piąta ćwiartka”.
W amfiteatrze w nadmorskim Dźwirzynie SRW RP promowało mięso wołowe, ale tym razem nie popularne steki czy szaszłyki, ale te części wołu, o których mówi się właśnie - piątka ćwiartka.
- Cieszy nas, że i ta nasza impreza była bardzo dobrze rozpropagowana, tym razem przez Urząd Gminy Kołobrzeg – podkreśla Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Na degustacyjną część promocji postanowiliśmy przygotować między innymi: flaki wołowe, burgery z mięsem z policzków, gulasz z serc, ozór w sosie pomidorowym z korniszonami oraz wątróbkę i żebra z grilla. Nie zabrakło na naszym stoisku także wędlin wołowych oraz różnorodnych łakoci słodkich i słonych dla najmłodszych uczestników. Byliśmy ciekawi odbioru naszych propozycji, ponieważ nigdy jeszcze nie przygotowaliśmy akcji promującej podroby. Ale po imprezie w Dźwirzynie uważam, że naszym obowiązkiem jest promować także „piątą ćwiartkę”, ponieważ składają się na nią zdrowe i smaczne elementy, pomijane zbyt często w codziennej diecie.
Dla wielu osób, które doskonale znają na przykład rosół czy flaki wołowe, niespodzianką był smak szarpanej wołowiny, wątróbki z grilla czy gulasz z serc. Podkreślano niecodzienność smaku i delikatność podrobów wołowych i jak zauważą Tomasz Parzybut – pokazało to wielu degustującym, że należy sięgać także po podroby, przecież nie najdroższe, a jakże smaczne.
14 lipca wczasowiczom z Dźwirzyna wydano kilka tysięcy porcji różnych podrobowych rarytasów z podrobów wołowych. Czy przygotowane przez ekipę ze Stowarzyszenia znajdą naśladowców? Po reakcjach konsumujących jesteśmy pewni, że tak. Ważne, by mogli je znaleźć w ladach sklepów mięsnych, a tego typu promocje odbywały się także w innych częściach kraju.
Impreza pod hasłem „Piąta Ćwiartka” została sfinansowana z Funduszy Promocji.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |