Miniony weekend dla organizacji z sektora spożywczego upłynął pod znakiem dyskusji na temat rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP). Spotkanie odbyło się 16 października w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej. Relację z tego wydarzenia zamieściliśmy w miniony piątek. Tym razem o jego podsumowanie poprosiliśmy Tomasza Parzybuta, prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, który w dyskusji zabierał głos w imieniu małych i średnich przedsiębiorstw.
- Konsolidacja 37 organizacji w sprawie kontrowersyjnego projektu ROP pokazuje jak bardzo dobrze działa Polska Federacja Producentów Żywności pod kierunkiem Andrzeja Gantnera. Wielkie słowa uznania dla niego - podkreśla prezes SRW RP. – Temat ROP dotyka producentów z naszego sektora, ale także konsumentów. I, jeśli projekt wejdzie w życie w niezmienionym zapisie, wszyscy na nim ucierpią. Walczymy o to, aby to kolejne dla przetwórstwa obciążenie finansowe było transparentne i nie spowodowało spadku konkurencyjności na rynku unijnym. Na ten moment, gdy mówimy o 1,70 zł za kilogram odpadów, małe zakłady poniosą dodatkowe koszty w wysokości kilku tysięcy złotych miesięcznie. Dla niewielkich firm to jest kolejne duże obciążenie budżetu. Według opinii przedstawicieli sektora przetwórczego, Ministerstwo Klimatu i Środowiska nie jest zainteresowane dyskusją czy dwugłosem w tej sprawie. Ostatecznie koszty tego projektu obciążą kieszeń każdego konsumenta, który za produkt pakowany będzie musiał zapłacić więcej.
Dyskusją wypełniony był w Stowarzyszeniu także piątek 17 października. W siedzibie organizacji spotkali się członkowie Zarządu i Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Mówiono między innymi o istotnym na dziś problemie wylesiania, który dotyczy głównie producentów wołowiny. Kolejnym punktem były prace związane z organizacją III Biało-czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, która odbędzie się 17 kwietnia w Warszawie. W części spotkania uczestniczył prof. Jan Klimek, prezes Związku Rzemiosła Polskiego oraz dr hab. Tomasz Florowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Tematem tej części narady była współpraca obu organizacji, a także projekt systemu certyfikacji produkcji rzemieślniczej wędlin w małych zakładach mięsnych.
Przed nami kolejny tydzień wypełniony ważnymi dla branży spotkaniami. We wtorek odbędzie się spotkanie, organizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego na temat marki polskiej wołowiny. W środę, 22 października, zaplanowano konferencję w Sejmie, organizowaną przez Federację Gospodarki Żywnościowej z udziałem przedstawicieli SRW RP.
Tego samego dnia, w ramach I Kongresu Pet Food w Kielcach, odbędzie się Okrągły Stół Branży Mięsnej i Handlu Nowoczesnego pod patronatem SRW RP. To jedyne spotkanie łączące producentów mięsnych oraz liderów sieci handlowych, które umożliwia omówienie kluczowych wyzwań rynkowych i perspektyw współpracy – podkreślają organizatorzy i zapewniają, że uczestnicy debaty dowiedzą się od liderów rynku i specjalistów o najnowszych rozwiązaniach w obszarach jakości, kosztów,
wizerunku oraz zrównoważonego rozwoju.
Na 25 października Gazeta Pomorska wyznaczyła termin dorocznej debaty w ramach Forum Rolniczego. Tematyka XII edycji Forum Rolniczego Gazety Pomorskiej skupia się wokół bieżącej polityki rolnej, tak ważnej dla regionu i całego kraju. W spotkaniu będzie uczestniczył i głos w sprawie branży mięsnej zabierze Tomasz Parzybut.
BS
zdjęcie: PAP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |