Od 25 marca rusza prywatne przechowywanie wieprzowiny

24.03.2022

Od 25 marca można składać wnioski na prywatne przechowywanie wieprzowiny. Komisja Europejska przyjęła projekt rozporządzenia wykonawczego przyznającego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalającego z góry stawkę dopłat.
Okres przechowywania może wynosić od 60 do 150 dni. Każdy wniosek musi dotyczyć minimalnej ilości produktów wynoszącej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton z kością.  W projekcie wskazano 7 kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat. Wysokość stawek dopłat jest zależna od okresu przechowywania.
 

Szczegóły znajdują się w załączniku.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/470

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2022/467 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.