Od 25 marca można składać wnioski na prywatne przechowywanie wieprzowiny. Komisja Europejska przyjęła projekt rozporządzenia wykonawczego przyznającego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalającego z góry stawkę dopłat.
Okres przechowywania może wynosić od 60 do 150 dni. Każdy wniosek musi dotyczyć minimalnej ilości produktów wynoszącej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton z kością. W projekcie wskazano 7 kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat. Wysokość stawek dopłat jest zależna od okresu przechowywania.
Szczegóły znajdują się w załączniku.
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/470
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2022/467
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |