O bezpieczeństwie żywności na kongresie

03.10.2024

Wczoraj (2 października) w Warszawie odbywał się XI Kongres Bezpieczeństwa Żywności - „Jakość kluczem do sukcesu”, uznawany w Polsce od kilku lat za jedno z największych i zarazem najważniejszych wydarzeń poświęconych zagadnieniom jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.

W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: producenci żywności, dostawcy surowców i opakowań oraz jednostki certyfikujące oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Program Kongresu był jak zwykle interesujący i bogaty. Liczna grupa prelegentów poruszała tematy omawiające bezpieczeństwo żywności na każdym etapie łańcucha żywnościowego.
W tym roku mówiono m.in. o zmianach sposobu żywienia, rozwoju bezpieczeństwa żywności w dobie cyfryzacji, ryzykach biznesowych w branży spożywczej, Innowacjach zmieniających branżę, a także ryzyku greenwaschingu („zielone kłamstwo” - zjawisko polegające na wywoływaniu u klientów poszukujących towarów wytworzonych zgodnie z zasadami ekologii wrażenia, że produkt został wyprodukowany zgodzie z naturą i ekologią).
Organizatorami XI Kongresu były firmy IFS - International Featured Standards, CSCMP – Council of Supply Chain Management Professionals oraz EWA-BiS. Jednym z partnerów wydarzenia była PFPŻ Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, której członkiem jest m.in. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
BS
Fot. MRiRW

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.