Zakłady MRÓZ S.A. w Borku Wielkopolskim to znana nie tylko w Polsce firma, której historia ma już ponad 40 lat. Znają ją także doskonale członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, bo przecież przez wiele lat rodzina Mrozów aktywnie działała na rzecz tej mięsnej organizacji. Z tym większym zadowoleniem i nadzieją na dalszą wzajemną współpracę informujemy, że MRÓZ S.A. jest ponownie członkiem SRW RP.
Warto przedstawić i przypomnieć wizytówkę tej znakomitej wielkopolskiej firmy mięsnej. Mrozowie od początku funkcjonowania stawiają na tradycję, lokalność i naturalność. Mottem ich codziennych działań jest hasło od „pola do stołu”, które w przypadku tego przedsiębiorstwa ma wyjątkowe znaczenie, bowiem Grupa MRÓZ to: własna produkcja roślinna, własne pasze, własna hodowla trzody chlewnej i bydła, mroźnie. To wreszcie produkcja tradycyjnych wędlin wielkopolskich, w której stawia się na jakość i nowoczesność, a także dywersyfikacja w różnych dziedzinach powiązanych z rolnictwem, przetwórstwem i… Wielkopolską.
Finalne produkty zakładu przetwórczego to nie tylko mięso i wędliny, to także dania gotowe oraz produkty typu „convenience”. Grupa MRÓZ to również: 5.000 hektarów pól uprawnych, 70.000 litrów mleka dziennie, 80.000 kg wyrobów mięsnych dziennie, 15.000 dań gotowych i 30.000 kanapek każdego dnia.
Większość zbóż uprawianych przez rodzinę Mrozów, przeznaczonych jest do produkcji pasz. Zboża takie jak pszenica, jęczmień, pszenżyto i kukurydza, wzbogacone o niezbędne minerały i koncentraty, stanowią podstawę żywienia trzody i bydła. W strukturze upraw znaczącą pozycję stanowią takżem buraki cukrowe i rzepak.
Większość zbóż zebranych w okresie żniw trafia do magazynów, a następnie we własnej mieszalni pasz, gdzie pod okiem ekspertów sukcesywnie przerabiane są na wysokojakościowe pasze do karmienia trzody chlewnej i bydła mlecznego.
Hodowla trzody chlewnej odbywa się w cyklu zamkniętym - z własnego stada macior pochodzą prosięta, które w ostatniej fazie trafiają do tuczu. Firma przestrzega zasad dobrostanu zwierząt, a mięso w niej produkowane spełnia wszelkie wymogi i normy.
A skoro wspomnieliśmy o dywersyfikacji działań to warto przypomnieć o jeszcze jednej pasji rodziny Mrozów. Życie w harmonii z naturą stało się dla nich wyzwaniem, z którym postanowili podzielić się z innymi. Tak powstała Villa Natura – ośrodek wypoczynkowy, zwany przez nich Perłą Wielkopolski, położony w urokliwym Dolsku na Pojezierzu Leszczyńskim. Villi Natura to 140 miejsc noclegowych, sala bankietowa i biesiadna oraz 3 sale konferencyjne. To także znakomicie przygotowane miejsca
rekreacyjne z licznymi atrakcjami dla dorosłych i dzieci.
To miejsce jest doskonale znane członkom Stowarzyszenia, bo właśnie tam odbywały się Walne Zgromadzenia SRW RP, a także wiele konferencji i szkoleń dla jego członków. Zapewne wielu z nas z radością zechce wrócić tam jeszcze nie raz.
Po więcej informacji odsyłam na bardzo ciekawie prowadzoną stronę internetową: www.mroz.pl
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |