W roku 2023 eksport mięsa wieprzowego z krajów z Unii Europejskiej był niepokojąco niski. Komisja Europejska podała, że sprzedano do krajów trzecich o ponad 1 milion ton mniej wieprzowiny. To efekt nie tylko mniejszego zainteresowania europejskim mięsem, ale także zmniejszanie hodowli świń w UE.
W ubiegłem roku produkcja wieprzowiny była niższa o 7 procent niż w roku 2022. Tak źle nie było od… 18 lat. Jak czytamy na portalu TopAgrar, który przytacza dane Komisji Europejskiej: „średnia cena za świnie rzeźne w UE wzrosła o około 24 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, a wartość wyeksportowanej tony wieprzowiny wzrosła o 11 procent do 2 888 euro. Droższe towary z UE spowodowały, że wielu klientów na rynku światowym niechętnie dokonuje zakupów, zwłaszcza że inni dostawcy, tacy jak USA czy Brazylia, oferowali tańsze produkty”.
Zysk unijnych eksporterów wieprzowiny w tej sytuacji musiał być niższy niż w latach poprzednich. Z danych KE wynika, że zysk wynosił 12,24 miliarda euro, co oznacza spadek o 1,59 mld euro, czyli o 11,5 proc.
Największym odbiorcą nadal pozostają Chiny, ale ich zakupy były niższe o blisko 26 procent w porównaniu z 2022 rokiem. To także efekt wzrostu własnej produkcji świń w Chinach. Straty eksporterzy ponoszą w wielu krajach Azji, sprzedaż wzrosła jedynie w Wietnamie i Malezji. Największym eksporterem wieprzowiny pozostaje Hiszpania, która także odnotowała spadek sprzedaży. Podobnie jest w Danii. W obu tych krajach sprzedaż do krajów trzecich jest niższa o około 20 procent. Niemcy odnotowały spadek o 17 procent.
Źródło: TopAgrar
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |