Ze smutkiem informujemy, że 5 grudnia 2024 roku, w wieku 78 lat, zmarł mgr inż. Waldemar Jaworski – technolog przemysłu spożywczego - od kilkudziesięciu lat związany z polską branżą mięsną.
W latach 1966-1971 studiował w Wyższej Szkole Rolniczej w Poznaniu. Ukończył studia podyplomowe (1975/76) o specjalizacji „technolog przemysłu spożywczego”. Pracował m.in. w Bekoniarni w Kościanie i Okręgowym Przedsiębiorstwie Przemysłu Mięsnego w Poznaniu. Od 1977 do 1992 roku był zatrudniony w poznańskim oddziale Instytutu Przemysłu Mięsnego.
Opracowywał normy produkcyjne wyrobów mięsnych, w tym: wędzonki krotoszyńskiej zn-75/mpss/m-12-1 i pasztetu wielkopolskiego 533 zn-75mpss/12-191. Był współautorem instrukcji „Produkcja bekonu ciętego”.
Przez całe zawodowe i emeryckie życie związany był z instytucjami i organizacjami branżowymi. Działał w Naczelnej Organizacji Technicznej oraz w Ogólnopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Współpracował ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Na łamach prasy branżowej (Kalejdoskop Mięsny, Bilans Dodatni, Magazyn Przemysłu Mięsnego, Gospodarka Mięsna) publikował artykuły z zakresu historii polskiej i światowej branży mięsnej. Poruszał także bardzo mu bliskie tematy, w których omawiał i propagował produkcję tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Pogrzeb Waldemara Jaworskiego odbędzie się 11 grudnia (środa) o godz. 8.50 na Cmentarzu Komunalnym nr 2 - Junikowo, ul. Grunwaldzka 305 w Poznaniu. W ostatnim pożegnaniu uczestniczyć będzie delegacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |