Podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus wziął udział w panelu dyskusyjnym „Innowacyjny sektor rolno-spożywczy dla bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony klimatu”.
- Program Lokalna Półka – to jest wpisywanie się w Europejski Zielony Ład i jeden z jego punktów, czyli skracanie drogi od pola do stołu. To jest dobry punkt, bo w tej chwili średnia droga produktów w Europie to około 180 kilometrów. My dążmy do tego, by to skrócić. Wprowadzając program Lokalna Półka, skracamy tę drogę maksymalnie – produkty od rolnika trafią od razu do sklepu, omijamy pośredników – mówił minister Robert Telus podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu.
Minister wskazał też na elementy Europejskiego Zielonego Ładu, z którymi Polska się nie zgadza: – Unia Europejska mówi: niech wszystkie kraje ograniczą wykorzystanie pestycydów o 50 procent. Polska stosuje o wiele mniej pestycydów niż np. Holandia. Powiedzenie wszystkim krajom, żeby ograniczyły stosowanie tych środków o 50 procent jest niesprawiedliwe. Ustalmy średnią, jaka jest w Europie i niech każdy do tej średniej obniży. To jest sprawiedliwe.
Robert Telus mówił także o bezpieczeństwie żywnościowym: - Jest absolutnie priorytetem, nie ma co do tego wątpliwości. Pandemia i wojna w Ukrainie jasno pokazują, jak ważne jest to zagadnienie. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe na świecie, należy w pierwszej kolejności zabezpieczyć pod tym względem własne państwo.
Kolejnymi tematami dyskusji panelowej były dystrybucja żywności i patriotyzm gospodarczy. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że doświadczenia z czasu pandemii i wojny, wskazują na potrzebę skracania łańcucha dostaw. Braki produktów spożywczych miały miejsce zwykle wtedy, gdy łańcuchy dostaw były za długie.
Minister Telus stwierdził, że polski konsument coraz częściej poszukuje żywności wysokiej jakości, świeżej, a już coraz częściej – żywności polskiej: – Patriotyzm gospodarczy zaczyna być modny i dobrze, że tak jest. Leży to i w interesie konsumenta, i w interesie gospodarczym Polski.
Więcej na temat panelu dyskusyjnego „Innowacyjny sektor rolno-spożywczy dla bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony klimatu”, w tym na temat przetwórstwa w Polsce na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: minrol.gov.pl
Fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |