W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowano drugą konferencję naukową, której tematem jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Oblicza się, że w łańcuchu produkcji marnujemy aż 30 procent żywności.
Robert Telus, minister rolnictwa i rozwoju wsi podkreślił, że najwięcej produktów marnuje się w gospodarstwach domowych. Konieczna jest zatem zmiana mentalności i sprawienie, by niemarnowanie żywności stało się modne. - Konferencja to właśnie jeden ze sposobów tworzenia tego dobrego trendu – powiedział minister. – Nie powinno się marnować tego, co podtrzymuje nasze życie. Bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze i jest podstawą innych rodzajów bezpieczeństwa.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi po raz drugi prowadzi skierowaną do konsumentów kampanię informacyjno-edukacyjną, dotyczącą przeciwdziałania marnowaniu żywności. Na zasadę 4P składają się 4 szczegółowe zasady: planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się. Spot telewizyjny w ramach kampanii 4P będzie, tak jak w zeszłym roku, emitowany na antenach telewizyjnych.
W drugiej konferencji w 3 panelach dyskusyjnych głos zabierali eksperci w dziedzinie niemarnowania żywności, a wśród nich dostawcy aplikacji pomagających ocalać żywność, sieci sklepów, organizacji społecznych i instytucji państwowych, banków żywności, a także naukowcy i edukatorzy.
Pierwszy panel dyskusyjny dotyczył rozwiązań służących niemarnowaniu żywności. Tematem drugiego było docieranie do konsumentów ze skutecznym przekazem, który tworzy modę na nietrwonienie żywności. Trzeci panel zaś dotyczy tematów, o których warto rozmawiać z konsumentami na ten temat.
Na podst. inf. MRiRW
Na zdjęciu – uczestnicy konferencji fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |