Newsy wybrane z lipca

30.07.2025

Ten przegląd informacji branżowych i sektorowych – prasowych i resortowych - udowadnia, że w lipcu sezonu ogórkowego nie było. Zapowiada się intensywny sierpień i bogaty w wydarzenia wrzesień. 

 

Nowe kierownictwo MRiRW

Stefan Krajewski 24 lipca został nowym ministrem rolnictwa i rozwoju wsi. Wcześniej pełnił funkcję sekretarza stanu w tym resorcie. W składzie kierownictwa MRiRW pozostali: Jacek Czerniak, sekretarz stanu oraz Adam Nowak, podsekretarz stanu.

Nowym dyrektorem generalnym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 29 lipca 2025 r. jest dr Marek Cieśliński.

 

#KupujŚwiadomie - rejestracja tylko do 31 lipca!

Festiwal #KupujŚwiadomie – to wydarzenie po raz trzeci organizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Festiwal odbędzie się w dniach 6-7 września 2025 r. na PGE Narodowym w Warszawie.

W wydarzeniu mogą wziąć udział wytwórcy żywności, którzy działają w ramach krajowych lub unijnych systemów jakości; posiadają co najmniej jeden certyfikat lub oznaczenie: PRODUKT POLSKI, produkcja ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność, Integrowana Produkcja, Wolne od GMO, QAFP, QMP, Jakość Tradycja, PRODUKT TRADYCYJNY, ChNP, ChOG, GTS; prowadzą rolniczy handel detaliczny lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO).

Uwaga producenci z SRW RP! Rejestracja tylko do 31.07!

 

Kolejne ognisko ASF w Lubelskiem

Trzecie w tym roku ognisko afrykańskiego pomoru świń wykryto w województwie lubelskim, w gospodarstwie hodującym 116 świń w miejscowości Stoczek w gminie Czemierniki. Poprzednie ognisko tej choroby stwierdzono także w gminie Czemierniki, gdzie hodowano 9 sztuk trzody chlewnej. Pierwsze ognisko wykryto pod koniec czerwca w miejscowości Nowy Pawłów (gm. Janów Podlaski), w gospodarstwie utrzymującym 68 sztuk świń. 

Do tej pory w różnych regionach kraju wykryto sześć ognisk ASF.

 

Ponad 20 gmin w strefie czerwonej

Strefą czerwoną objęto teren ponad 20 gmin w województwie lubelskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim w wyniku ognisk ASF świń, które stwierdzono w pierwszej połowie lipca. Rozporządzenie KE nieznacznie zmieniło zasięg strefy różowej i niebieskiej.

 

2700 stad świń mniej

Jak podaje Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w  pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co oznacza 22 731 sztuk mniej.  

Do 1 lipca w Polsce utrzymywano 9 186 543 świń w 45 164 stadach. W pierwszym półroczu 2025 r. we wszystkich województwach odnotowano spadek liczby stad trzody chlewnej. Tymczasem w wielu regionach liczba świń wzrosła. Przykładem województwo mazowieckie, gdzie liczba stad zmniejszyła się o 154, a jednocześnie przybyło blisko 40 tysięcy świń.

W Wielkopolsce  628 gospodarstw zakończyło działalność. To największa odnotowana liczba.W  województwie łódzkim ubyło natomiast najwięcej świń - ponad 70 tysięcy sztuk, choć zlikwidowano „tylko” 253 stada.

Zamiast mięsa soja?

Z informacji Pulsu Biznesu wynika, że w pierwszym kwartale tego roku polskie gospodarstwa domowe wydały blisko 4 mld zł na mięso, czyli o 1,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2024 r., i ponad 5,2 mld zł na wędliny, czyli o 4,4 proc. mniej. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku odnotowano 4,2-procentowy spadek wolumenu sprzedaży mięsa.

Najczęściej wybieranym rodzajem mięsa był drób, który znalazł się w co drugim koszyku zakupowym. Wieprzowinę kupiło 44 proc. gospodarstw domowych. Pod względem wartości sprzedaży udział drobiu wzrósł do 45 proc. (o 2 p.p.), a wieprzowiny spadł do 44 proc. (o 2 p.p.). Jednocześnie obniżyły się średnie ceny - kilogram drobiu potaniał o 74 grosze, a wieprzowiny o 19 groszy. 

W pierwszym kwartale wzrosła sprzedaż w segmencie produktów roślinnych - z 536 do 607 tys. kg. Odnotowano ponad 11-procentowy wzrost rok do roku, do 26,2 mln zł. Kupowano głównie roślinne zamienniki wędlin i produkty sojowe.

 

Więcej stad drobiu

Z ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika duży wzrost pogłowia drobiu. W ciągu roku jego populacja wzrosła o 23,1 proc. Na koniec 2024 roku utrzymywano w Polsce 268 862 574 sztuk drobiu. W porównaniu z 2023 rokiem liczebność wszystkich gatunków drobiu wzrosła. Największy wzrost odnotowano w stadach kur ogółem (25,4 proc.), gęsi (17,5 proc.) oraz niosek (17,2 proc.).

W  krajowych rzeźniach ubito 1 159 611 501 sztuk drobiu.  Najwięcej ferm drobiu znajduje się w województwach:  wielkopolskim (59 585 299 sztuk), mazowieckim (55 689 268 sztuk) i łódzkim (22 387 598 sztuk).

 

Polagra za niespełna 2 miesiące

Targi POLAGRA 2025 odbędą się w dniach 24-26 września w trzech salonach: FOOD, FOODTECH i HORECA. 

Salon FOOD przeznaczony jest dla branży spożywczej. To zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert i promocja polskiej gospodarki. 

POLAGRA to ważne wydarzenie w rozwoju nowych perspektyw eksportowych, w którym kluczową rolę odgrywa program Hosted Buyers. Dzięki niemu spotkać będzie można menedżerów sieci handlowych oraz hurtowni, dystrybutorów i importerów żywności z kraju i spoza Polski.

Fot. MRiRW

 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.