Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz 56. Konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs honorowym patronatem.
Ocena i badania (sensoryczne i analiza chemiczna) obejmowały następujące grupy: kiełbasy, wędzonki, wędliny surowe i surowe-dojrzewające, produkty blokowe, wędliny podrobowe, mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania i wyroby gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane i inne produkty. Do oceny dostarczono 141 produktów z 42 zakładów mięsnych i drobiarskich.
Reasumując wyniki oceny sensorycznej i analiz chemicznych, wymagania konkursowe spełniło 140 próbek. Przyznano następujące główne nagrody:
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego za zwycięstwo w 56. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024 otrzymała Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu.
Dyrektor Instytutu ufundował puchar „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów” w 56. Konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024 dla „JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli.
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty typu żywność wygodna otrzymał Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi za pierogi z mięsem i szpinakiem.
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymały ELITE EXPEDITIONS Sp. z o. o., Zakład Przetwórstwa Dziczyzny w Zwierzyńcu za steki z udźca jelenia w marynacie oraz Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie za wołowinę do szarpania wolno gotowaną.
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi otrzymał SZOT Sp. z o.o. w Środzie Wielkopolskiej, sklep sieci Intermarche za średzki plater garmażeryjny, kiełbasę ze świniobicia ze średzkiej wędzarni, polędwicę długodojrzewającą ze średzkiej wędzarni.
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymały "JK" Sp. z o. o. Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli za kiełbasę swojską krajaną oraz Kaldara Sp. z o.o. w Nowej Soli, sklep sieci Intermarche za kiełbasę staropolską, boczek w przyprawach i kiełbasę ze świniobicia.
Nagrodzone w Konkursie produkty mogą być znakowane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości” 2024.
Ten znak będą mogły umieszczać na wyróżnionych produktach następujące firmy członkowskie SRW RP:
Zakład Rzeźniczo -Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi, Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp. kom. w Golejewie; Zakłady Mięsne „BYSTRY” w Swarzędzu; „JAMIR” Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach; Zakłady Mięsne SZUBRYT w Chełmcu; Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach; Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp z o.o. w Chybiu; ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. kom. w Daleszycach; Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie; TARCZYŃSKI S.A. w Ujeźdźcu Małym; Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Masarnia w Żukowie; Zakład Mięsny LENARCIK Sp. z o.o. w Gotardach- Gzach; Zakład Przetwórstwa Mięsa „MATTHIAS” Sp. z o.o. w Kolonii Zamek; Firma KABANOS Kojs Mirosław i Joanna Kojs-Kowalczyk Spółka Jawna w Jabłonce.
Fot. Grzegorz Adach
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |