Szynka z sieci Lidl, o której pisaliśmy 10 grudnia, z informacją na etykiecie o wyprodukowaniu w Hiszpanii z logo „Produkt Polski” okazała się być… z polskiego mięsa. Potwierdziły to kontrole IJHARS, zlecone przez ministerstwo rolnictwa.
– Oznaczenie pochodzenia żywności musi być rzetelne i wiarygodne. Dlatego każdy sygnał od konsumentów traktujemy poważnie i każdorazowo sprawdzamy go w terenie – tak, aby chronić interes kupujących i uczciwych producentów – podkreśla minister Stefan Krajewski.
W informacji, zamieszczonej 17 grudnia na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi czytamy: „Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadziła działania kontrolne w związku ze zgłoszeniem konsumenckim. Po potwierdzeniu, że w jednym ze sklepów sieci Lidl do sprzedaży trafiła szynka wieprzowa, oznakowana sprzecznymi informacjami o pochodzeniu, IJHARS ustaliła producenta i niezwłocznie przeprowadziła kontrolę w zakładzie przetwórczym. Analiza
dokumentacji dotyczącej zakwestionowanej partii wykazała, że użyte do produkcji mięso pochodziło z Polski. Nieprawidłowość miała charakter formalny i była wynikiem błędu na linii produkcyjnej, który polega na zastosowaniu niewłaściwej etykiety”.
MRiRW podkreśla, że „IJHARS zakwalifikowała stwierdzoną nieprawidłowość jako zafałszowanie żywności w rozumieniu obowiązujących przepisów. Wobec producenta i sprzedającego wszczęte zostaną postępowania administracyjne, których celem będzie wymierzenie stosownych kar.
Podawanie w oznakowaniu żywności niezgodnych z prawdą informacji o pochodzeniu stanowi naruszenie przepisów i podważa zaufanie konsumentów do rynku”.
W informacji ministerstwa nie podano, z jakiego zakładu pochodził sporny produkt. Tymczasem producent, którym jest Sokołów S.A., w wydanym oświadczeniu zapewnia, że „nadrukowanie na etykiecie nieprawidłowych informacji o miejscu chowu i uboju było wynikiem błędu ludzkiego na jednym z etapów produkcji”. Lidl – niezwłocznie wycofując mięso ze sprzedaży – także zapewnił, że pomyłka leży po stronie dostawcy.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podkreśla: „Odpowiedzialność za prawidłowe oznakowanie żywności ponoszą wszystkie podmioty uczestniczące w łańcuchu dystrybucji – producenci, importerzy, dystrybutorzy oraz sprzedawcy. Urzędowa kontrola ma na celu nie tylko egzekwowanie przepisów, ale również wspieranie przedsiębiorców w prawidłowym stosowaniu obowiązujących regulacji i zapobieganiu błędom”.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IJHARS podziękowały konsumentom za czujność i zgłaszanie wątpliwości. Współpraca instytucji kontrolnych, przedsiębiorców i klientów, ale też samych rolników jest kluczowa dla zapewnienia rzetelnego oznakowania produktów, wysokiej jakości żywności i uczciwych warunków funkcjonowania rynku rolno-spożywczego.
Źródło: MRiRW i inf. prasowe
Grafika: MRiRW
| Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
|---|---|
| ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
| +48 22 6350184 507-130-369 |
|
| biuro@srw.org.pl |