Z raportu Towarzystwa Ekonomistów Polskich dowiadujemy się, że w porównaniu z 2021 rokiem spożycie mięsa przez polskich konsumentów spadło o 4 procent . Największy spadek odnotowano w przypadku wieprzowiny. Mimo to spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast w ostatnich latach wyraźny jest wzrost spożycia mięsa drobiowego kosztem wołowiny.
Według szacunkowych danych IERiGŻ bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4 procent w relacji rocznej. W największym stopniu spadek ten będzie dotyczył wieprzowiny, której spożycie w ciągu roku może zmniejszyć się o 2 kg/os., do 39 kg per capita. Zmniejszy się również spożycie drobiu o 0,5 kg/os., do 28 kg per capita. Spożycie wołowiny w Polsce pozostaje od wielu lat na niskim poziomie i w 2022 roku prawdopodobnie zmniejszyło się nieznacznie, z 2,5 kg/os. do 2,4 kg/os.
Zdaniem ekonomistów główną przyczyną ograniczenia spożycia mięsa w Polsce w 2022 r. była wysoka inflacja, która spowodowała spadek dochodów gospodarstw domowych i w konsekwencji ograniczania wydatków na relatywnie drogie mięso.
Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że spadek spożycia mięsa był także spowodowany poszukiwaniem przez konsumentów diet, które poprawią ich kondycję, a także nie będą miały negatywnego wpływu na środowisko i klimat.
Według prof. Jarosława Całki z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, który przeanalizował ponad 20 raportów z badań z całego świata na temat diet restrykcyjnych, mogą być one pomocne w walce z otyłością, cukrzycą, obniżać ryzyko hipercholesterolemii i zawału serca, redukować zagrożenie onkologiczne żołądka i jelita grubego, ale stwarzają również zagrożenie dla sprawności intelektualnej i zdrowia psychicznego.
Wszystko to wskazuje, że potrzebujemy holistycznego podejścia do diety – podobnie jak do środowiska, klimatu i do naszego zdrowia, na które, poza dietą, w bardzo istotnym stopniu wpływa ruch, sen, relacje z innymi, i relacja z samym sobą.
Na podst. Farmer.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |