Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu pierwszego półrocza pogłowie świń w Polsce spadło o kolejne 6,5 proc. Stada świń w Polsce niższe były tylko w latach powojennych.
Według najnowszego raportu GUS-u, który przytacza m.in. Farmer.pl, na dzień 1 czerwca b.r. pogłowie trzody chlewnej ogółem wynosiło w naszym kraju 9 132 000 sztuk. Spadki odnotowano w grupach prosiąt, warchlaków i tuczników. Tuczników było aż o 11 proc. mniej niż w grudniu 2023 roku.
Jedynym pozytywnym sygnałem, dającym niewielką nadzieję nie tylko hodowcom, jest wzrost pogłowia macior, których na początku czerwca było 693 300 sztuk, co stanowi wzrost o 2,8 proc. w stosunku do grudnia 20213 i o 15.6 proc. wobec danych z czerwca ubiegłego roku.
W województwie łódzkim, mazowiecki i małopolskim GUS odnotował niewielki wzrost pogłowia świń ogółem. Bilans ujemny wynika z likwidacji wielu dużych stad (ogółem 350 000 sztuk) w Wielkopolsce. Mimo to właśnie w tym regionie hodowla trzody chlewnej nadal jest najwyższa i stanowi 28,8 proc.
Niepokój może nadal budzić fakt, że import warchlaków nie maleje. Od stycznia do czerwca 2024 roku dostarczono do Polski 4 039 100 sztuk, a to jest o 13,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Hiszpania, ze wzrostem całkowitych zapasów trzody chlewnej o 4,6%, ponownie jest wiodącym producentem świń UE-27, odpowiadając za 22,37% pogłowia europejskiego, a za nią Niemcy z 17,8% ogółu i spadkiem o 0,2.
Najwięksi producenci trzody na świecie to firmy Muyuan Foodstuff Co., Ltd i Wens Food Group Co., Ltd. z Chin (46 proc. globalnego rynku); Smithfield Foods/WH Group z USA oraz Charoen Pokphand (CP) Foods z Tajlandii. W produkcji świń Unia Europejska zajmuje drugie miejsce (22,5 mln ton rocznie) przed Stanami Zjednoczonymi (12,3 mln ton).
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |