Mięso czerwone - niezastąpione

04.01.2024

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili badania nad wpływem spożywania czerwonego
mięsa na zdrowie ludzi. Wyniki – przytoczone między innymi przez Związek Polskie Mięso - pokazują,
że jedzenie mięsa bardzo korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.
Naukowcy opublikowali dane w artykule Behavioral Characteristics and Self-Reported Health Status
among 2029 Adults Consuming a „Carnivore Diet”. Wyniki wskazują, że - wbrew powszechnym
oczekiwaniom - dorośli stosujący dietę mięsożerną doświadczyli niewielu działań niepożądanych, a
zamiast tego zgłaszali korzyści zdrowotne i wysoki poziom zadowolenia. Dodajmy, że dieta
mięsożerna, tzw. dieta karniwora (ang. Carnivore Diet), opiera się wyłącznie na produktach
pochodzenia zwierzęcego. Eliminacji podlegają praktycznie wszystkie inne produkty spożywcze.
Amerykańscy badacze od 30 marca do 24 czerwca 2020 r. przeprowadzili ankietę w mediach
społecznościowych wśród osób dorosłych (średnia wieku 44 lata), które samodzielnie identyfikowały
się jako stosujące dietę mięsożerną od co najmniej 6 miesięcy. W badaniu wzięło udział 2029
respondentów, w tym 67 proc. mężczyzn. Uczestnicy zgłosili stosowanie diety mięsożernej przez 14
miesięcy (większość wyników miesiła się w zakresie 9 do 20 miesięcy). Motywowane to było głównie
względami zdrowotnymi (93 proc.).
Częstość występowania objawów niepożądanych była niska (1 proc. do 5,5 proc.). Objawy
obejmowały zaburzenia żołądkowo-jelitowe (3,1–5,5 proc.), mięśniowe (0,3–4,0 proc.) i
dermatologiczne (0,1–1,9 proc.). Uczestnicy zgłosili wysoki poziom zadowolenia i poprawę ogólnego
stanu zdrowia (95 proc.), dobrego samopoczucia (66 do 91 proc.), różnych schorzeń (48 do 98 proc.) i
mediany BMI.
Wśród podgrupy zgłaszającej aktualne stężenie lipidów, cholesterol LDL był znacząco podwyższony
(172 mg/dl), podczas gdy cholesterol HDL (68 mg/dl) i trójglicerydy (68 mg/ dl) były optymalne.
Uczestnicy chorzy na cukrzycę zgłaszali korzyści, w tym zmniejszenie mediany BMI (4,3 [większość
wyników mieściła w zakresie 1,4–7,2]), hemoglobiny glikowanej (0,4 proc. [0 proc.–1,7 proc.]) i
stosowania leków przeciwcukrzycowych (84 proc.–100 proc.).
Na podstawie informacji Związku Polskie Mięso i Farmer.pl

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.