Marka „Polska Wołowina”

13.06.2025

Wczoraj informowaliśmy o aferze związanej z niewypłaceniem około 200 hodowcom bydła należności za dostarczone sztuki do punktu skupu jednej z prywatnych firm. Zaufali jednemu człowiekowi i ponieśli straty łącznie w wysokości kilkunastu milionów złotych. Warto szukać informacji o rzetelnych odbiorcach, którzy przyjmą bydło do skupu, płacąc w terminie z dodatkową premią. Warunek jest jeden – hodowla musi być prowadzona w systemie QMP.

System QM to standard produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego wysokiej jakości, będący krajowym system jakości żywności. I to on wyznacza kierunki strategii marki „Polska Wołowina”. Podczas spotkania w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawiciele resortu, największych zakładów mięsnych oraz organizacji branżowych (w tym SRW RP) zdecydowali o budowaniu marki w oparciu o certyfikowaną produkcję zrównoważoną, która spełnia wysokie standardy dobrostanu zwierząt, ograniczania emisji gazów cieplarnianych (GHG) oraz identyfikowalności w ramach systemu QMP (Quality Meat Program).
Coraz więcej zakładów deklaruje gotowość do premiowania żywca wołowego pochodzącego z gospodarstw certyfikowanych w systemie QMP. Teraz zyskuje on status fundamentu strategii promocji marki „Polska Wołowina” – kierunku uznanego przez przetwórców jako korzystny zarówno dla rynku krajowego, jak i eksportu gdzie trafia ponad 75 proc. polskiej produkcji - informuje Farmer.pl.
System QMP, jako krajowy system jakości żywności, obejmuje cały proces produkcji – od hodowli po sprzedaż – dzięki czemu ułatwia zakładom i sieciom handlowym spełnienie wymogów ESG w całym łańcuchu dostaw. W decyzji zakładów mięsnych podkreślono, że współpraca z certyfikowanymi dostawcami w systemie QMP pozwoli firmom ograniczyć ryzyka regulacyjne i reputacyjne, ułatwi dostęp do finansowania, kontraktów oraz rynków zbytu, gdzie wymagania ESG stają się normą. Dla hodowców bydła to szansa m.in. na premię finansową za produkcję prowadzoną w oparciu o wysokie standardy jakości i dobrostanu. O tym, jakie realne korzyści wynikają dla nich z udziału w systemie QMP warto przeczytać na portalu farmer.pl oraz na stronie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w zakładce „projekty” oraz „publikacje i filmy”.
Źródło: Farmer.pl
Fot. PZ PBM

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.