Kolejna edycja Summer Fancy Food Show odbywała się w dniach 23-25 czerwca w Nowym Jorku w Javits Centre. W tym dorocznym wydarzeniu prezentują się producenci żywności z całego świata. Wśród uczestników tego wyjątkowego żywnościowego show nie mogło zabraknąć reprezentantów Polski.
„Poland taste good!” to hasło narodowego stoiska, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym razem uczestniczyło w nim 23 wystawców. Promowali różnorodne produkty z wielu regionów Polski.
Przez 3 dni odbywały się również pokazy kulinarne, w tym promocja mięsa wieprzowego. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP po raz kolejny wspierało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przygotowując kulinarne pokazy i degustację dań oraz przekąsek wieprzowych w różnych wariantach – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Nieustannie ustawiały się kolejki chętnych skosztowania naszych kulinarnych propozycji. W spotkaniach z gośćmi stoiska towarzyszył nam m.in. Marek Cieśliński, dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW.
Drugiego dnia nowojorskiego Food Show reprezentacja SRW RP miała okazję uczestniczyć w konferencji przygotowanej przez Krajową Izbę Gospodarczą Centrum Promocji dla Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. - Spotkanie odbywało się w Konsulacie Generalnym RP w Nowym Jorku. Uczestniczyliśmy w rozmowach z polskim ambasadorem- Krzysztofem Szczerskim, konsulem generalnym Adrianem Kubickim oraz Joanną Skoczek, przedstawicielką Polski przy ONZ.– dodaje Tomasz Parzybut.
Bezpośrednio z Nowego Jorku ekipa z SRW RP udała się do Brukseli, gdzie 27 czerwca, odbywało się duże wydarzenie, na które zaproszono europosłów, a także kierownictwa resortów rolnictwa krajów, które 20 lat temu – podobnie jak Polska – przystąpiły do Unii Europejskiej. Wśród gości obecni byli także przedstawiciele organizacji rolniczych i branżowych. Wydarzenie miało miejsce w restauracji położonej obok siedziby Copa-Cogeca, organizacji lobbystycznej, reprezentujących unijnych rolników. Z organizacją tą współpracuje m.in. SRW RP.
- W rocznicowym spotkaniu uczestniczyło ok. 300 osób – mówi Tomasz Parzybut. – Przygotowaliśmy dla gości degustację dań z mięsa wołowego. To były na przykład żeberka wołowe, szarpana wołowina, policzki wołowe, różnorodne przekąski, a nawet rzadko podawane wędliny z mięsa wołowego czy chłodnik ogórkowy z kawałkami wołowiny. Muszę przyznać, że na naszym stoisku – podobne miały inne kraje członkowskie - zaprezentowaliśmy największą i najbardziej różnorodną gamę dań i przekąsek. Stąd bardzo duże zainteresowanie uczestników spotkania.Wśród gości z Polski obecni byli m.in. Tomasz Obszański z Solidarności RI czy Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.
20 lat temu do Wspólnoty przystąpiły: Polska, Czechy, Estonia, Węgry, Cypr, Łotwa, Litwa, Malta, Słowacja i Słowenia. Podczas rocznicowego spotkania nie zabrakł europosłów z Czech, Słowacji, Rumunii i innych krajów. Niestety nie pojawił się żaden europoseł z… Polski, choć wszyscy – także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - zostali powiadomieni o tym wydarzeniu.
Oprac. BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |