Laureaci Konkursu Wyrobów Mięsnych 2025

27.05.2025

Nawiązując do przedwojennej tradycji polskiej branży mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przygotowało pierwszą edycję Konkursu Wyrobów Wędliniarskich. Celem tej rywalizacji jest wspieranie producentów wyróżniających się doskonałością i nowoczesnym podejściem do produkcji mięsnej oraz nagradzanie produktów, które łączą tradycyjne metody produkcji z innowacyjnością i odpowiadają na potrzeby współczesnych konsumentów. Za ważny wyróżnik uznano także budowanie rozpoznawalności poprzez znak jakości, który zyska uznanie zarówno w branży, jak i wśród konsumentów. Czwartym celem jest wspieranie informacyjno-promocyjne rynku ras rodzimych trzody chlewnej.

Komisji, powołanej przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP do rozstrzygnięcia wędliniarskiej rywalizacji w Konkursie Wyrobów Mięsnych, przewodniczyła Celina Nierodkiewicz (SRW RP). W komisji zasiadali także : prof. Mirosław Słowiński (SGGW), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy) oraz szef kuchni Michał Kuduk (Hotel Kossak).
Do oceny w pierwszym konkursie zgłoszono 57 produktów. Zakłady konkurowały w 4 kategoriach:
Nowość - produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatnich dwóch lat, wyróżniające się nowatorskim charakterem, wyjątkowym smakiem, wyglądem lub technologią produkcji.
Tradycja - produkty oparte na wieloletnich recepturach i tradycyjnych metodach wytwarzania, odzwierciedlające polskie dziedzictwo kulinarne. Do kategorii
Innowacja - produkty wnoszące nowoczesne podejście do procesu produkcji, logistyki lub sprzedaży wyrobów mięsnych.
Promocja ras rodzimych trzody chlewnej. W tym przypadku przyznane zostaną nagrody za działania na rzecz hodowli i popularyzacji rodzimych ras trzody chlewnej w Polsce.
Laureatów konkursu poznaliśmy 23 maja podczas Gali II Biało-czerwonej Konferencji Branży Mięsnej SRW RP. Zwycięskie produkty otrzymały tytuł „Produkt Mięsny 2025”. A pochodzą one z 9 zakładów.
W kategorii Nowość przyznano następujące miejsca:

I. Zakłady Mięsne WALDI,

II. Zakłady Mięsne NOWAK,

III. Firma SŁOMIŃSKI.
W kategorii Tradycja miejsca na podium zajęły:

I. ZM NOWAK,

II. Zakład Mięsny MOŚCIBRODY,

III. Smak Tradycji MIKOŁAJ TORA.
Najlepsze firmy w kategorii Innowacja to:

I. Zakład Masarski KRAWCZYK,

II. Zakłady Mięsne WARMIA,
III. ZM NOWAK.
W kategorii Rasa Rodzima przyznano następujące miejsca:

I. ZM MOŚCIBRODY,

II. Masarnia z Tradycją DRESZLER,

III. Masarnia WŁADYSŁAWOWO.
Wszystkim laureatom gratulujemy!

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.