W Polsce funkcjonuje 1.200 zakładów mięsnych różnej wielkości. Jak podaje Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi - rolniczym handlem detalicznym (RHD) zajmuje się ok. 20.800
podmiotów. Ta forma działalności istnieje od stycznia 2017 r.
- Uregulowania prawne oraz liczne formy wsparcia sprawiają, że zarówno rolniczy handel detaliczny,
jak i sprzedaż bezpośrednia są coraz bardziej popularne wśród producentów żywności. Takich
możliwości – nabywania produktów spożywczych bezpośrednio od rolnika – poszukują także
konsumenci – napisano w komunikacie resortu rolnictwa.
RHD - pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi 18.420 podmiotów, a pod nadzorem
Inspekcji Sanitarnej – 2.398 podmiotów. Z kolei sprzedaż bezpośrednią pod nadzorem Inspekcji
Weterynaryjnej prowadzą 15.873 podmioty.
Prowadzenie sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego regulowane jest
rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 30 września 2015 r. Reguluje ono wielkość,
zakres i obszar produkcji wyrobów oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia takiej
sprzedaży.
Do sprzedaży bezpośredniej mogą być przeznaczone wyłącznie produkty wyprodukowane z własnych
surowców. Sprzedaż bezpośrednia jest również ograniczona terytorialnie.
Resort przekazał, że wkrótce rozpocznie się drugi nabór wniosków w ramach inwestycji KPO, dot.
wsparcia w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, spożywczych,
rybołówstwa lub akwakultury przez rolników i rybaków.
Ministerstwo przypomina, że w ramach Polskiego Ładu dla Polskiej Wsi, jednym z priorytetów był
projekt dot. bezpłatnej powierzchni targowej dla rolnika w mieście. W ramach tego projektu od 1
stycznia 2022 r. obowiązuje ustawa o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i soboty przez
rolników oraz ich domowników, która nakłada obowiązek na radę gminy wyznaczenia miejsca do
prowadzenia takiego handlu. Rolnicy mogą sprzedawać produkty spożywcze wyprodukowane w
swoich gospodarstwach oraz wyroby rękodzieła. Ponadto rolnicy w tych dniach są zwolnieni z opłaty
targowej. Takie rozwiązanie sprzyja upowszechnianiu produktów lokalnych, skracaniu i dywersyfikacji
kanałów dystrybucji oraz przyczynia się do zwiększenia dochodów rolników.
Ech, pomarzyć – powie zapewne niejeden właściciel małego lub średniego zakładu mięsnego…
Więcej w komunikacie MRiRW na: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/dzien-sprzedazy-
bezposredniej
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |