Kongres ze Srebrnym Jubileuszem

17.05.2024

MEATing 2024 - kongres technologów, działów rozwoju i jakości branży mięsnej - odbywał się w Ożarowie Mazowieckim w dniach 14-15 maja. Dwudniowe spotkanie około 400 przedstawicieli polskiej branży mięsnej miało szczególny charakter – klamrą spinającą wydarzenie był jubileusz 25-lecia miesięcznika „Rzeźnik polski”. Dodajmy, że organizatorem kongresu była redakcja tegoczasopisma.
Jak każe pięcioletnia tradycja, dwudniowe spotkanie to przede wszystkim cykl wykładów i prelekcjiprzygotowanych przez ekspertów z wielu instytucji i firm około mięsnych. Wśród poruszanych problemów znaleźć było można tak istotne, jak: kondycja oraz krótkookresowe perspektywy branży mięsnej, liczenie śladu węglowego, bezpieczeństwo i higiena linii produkcyjnych, optymalizacja procesów w branży mięsnej, w tym zużycie energii elektrycznej; trendy konsumenckie, wybór mięsa w zdrowej diecie, wirtualna fabryka mięsa i wędlin, uzdatnianie i odzyskiwanie wody w przemyśle mięsnym, salmonella w ogniu piekielnym, zarządzanie ryzykiem mikrobiologicznym i wiele innych.
Podczas kolejnych edycji MEATingu prezentowały się na specjalnych stoiskach firmy współpracujące z organizatorami kongresu. Podobnie było w tym roku. Oprócz cyklu wykładów i prelekcji zorganizowano także panele dyskusyjne i debaty eksperckie oraz warsztaty.
Pierwszy dzień kongresu zakończyła Uroczysta Gala z okazji 25-lecia miesięcznika „Rzeźnik polski”, a także ceremonia wręczenia nagród laureatom konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” oraz Plebiscytu „Lider Ekomodernizacji”.
Wśród uczestników kongresu nie zabrakło przedstawicieli Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Obecni byli m.in. Dariusz Niebieszczański, Zbigniew Nowak i Tomasz Parzybut. Wszyscy wysoko ocenili organizację kongresu i dobór tematów debat, warsztatów i części wykładowej.
Redakcja „Rzeźnika polskiego” została uhonorowana przez Zarząd SRW RP statuetką ze złotym piórem. Jubilatom serdecznie gratulujemy!
Wielu członków naszej organizacji brało udział w konkursie „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”. Przewodnicząca komisji konkursowej była Celina Nierodkiewicz. Listę zwycięzców podamy 20 maja.
BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.