Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy

22.02.2024

W 2024 r. prognozowany strony spadek cen surowca może sprzyjać poprawie rentowności branży mięsnej. Wiele wskazuje również na to, że konsumenci będą skłonni wydawać więcej na produkty mięsne, choć zapewne nie zrezygnują z wypracowanych w ostatnich latach strategii oszczędnościowych. Sytuacja zmierza w kierunku pewnej stabilizacji, aczkolwiek wciąż mamy do czynienia z wieloma wyzwaniami – i to m.in. o nich będziemy rozmawiać na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy 2024.

Chociaż są przesłanki, aby na przyszły rok spoglądać z ostrożnym optymizmem, to zarówno przedsiębiorcy, jak i konsumenci nadal zmagają się z wieloma problemami, na czele z rosnącą inflacją. Podczas Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy 2024 będziemy dyskutować o tym, jakie strategie przyjmą firmy wobec zmieniających się trendów rynkowych i niestabilnej sytuacji surowcowej. Pogłowie świń w Polsce systematycznie maleje. Nierozwiązanym problemem pozostaje też afrykański pomór świń (ASF).

W trakcie konferencji zapytamy szefów największych firm mięsnych o to, w jakich obszarach będą szukać nowych potencjałów rozwojowych i innowacji. Czy wciąż widzą oni potencjał do optymalizacji procesów, do zwiększenia wydajności i efektywności?

Według analityków wzrost realnych dochodów krajowych konsumentów powinien sprzyjać w przyszłym roku konsumpcji mięsa, a więc również wydatkom na produkty mięsne. Zaproszeni na kongres eksperci opowiedzą m.in. o tym czy w 2024 r. kontynuowany będzie wzrost przychodów w całym sektorze? Czy jego tempo nie będzie słabsze niż w poprzednich latach?

Przyjrzymy się też danym na temat zakupów oraz konsumpcji mięsa i wędlin. Przypomnijmy, że aktualnie statystyczny Polak zjada rocznie 73,2 kg mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. To więcej niż średnia europejska, która wynosi 67,9 kg. Jak będzie kształtować się spożycie produktów mięsnych w najbliższej przyszłości?

Obecnie aż 89 proc. mieszkańców naszego kraju spożywa mięso częściej niż raz w tygodniu. Gdzie je kupują? Jakie rodzaje mięsa i jego przetworów cieszą się największą popularnością? Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy pokażemy najnowsze dane również na te tematy.

Poznaj program wydarzenia - https://www.kongresmiesny.pl/program-km/

Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy odbędzie się nagrodzenie laureatów konkursu „Najlepsza oferta mięsno- wędliniarska 2024” Dotychczas zwycięzców konkursu wskazywało jury składające się z prezesów i dyrektorów największych firm mięsnych, przedstawicieli związków producenckich a także specjalistów do aranżacji stoisk. W tym roku postanowiliśmy oddać wybór najlepszej oferty mięsno-wędliniarskiej konsumentom.

Za realizację Konkursu odpowiada instytut badawczy Mobile Institute, który przeprowadzi je na zlecenie Wiadomości Handlowych na panelu internautów. Zebrane zostaną odpowiedzi i oceny od 1000 panelistów. Do badania zostaną zakwalifikowani konsumenci, którzy dokonują zakupów produktów z oferty mięsnej.

Więcej o konkursie - https://www.kongresmiesny.pl/o-konkursie/

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.