Konfiskata ponad 28 ton niezdatnej do spożycia żywności w Hiszpanii

11.08.2023

Gwardia Cywilna we współpracy między innymi ze służbami weterynaryjnymi przeprowadziła operację "Potacar" w wyniku której skonfiskowano ponad 28 ton żywności. Zajęte towary znajdowały się w magazynach dystrybucyjnych w prowincjach Saragossa, Walencja i Almeria.

Jak podano w informacji, wprowadzane do obrotu produkty mięsne oraz mrożone ryby posiadały przeterminowane daty przydatności do spożycia. Dodatkowo wykazano liczne manipulacje przy etykietowaniu oraz nieprawidłowości w zakresie identyfikowalności.

Dochodzenie służb hiszpańskich

Pierwszą kontrolę w ramach dochodzenia, przeprowadzono w siedzibie firmy zlokalizowanej w Cuarte de Huerva (Saragossa), gdzie powodem zajęcia 1222 kg produktów spożywczych, było ponowne ich oznakowanie z przedłużeniem daty przydatności do spożycia. Jak ustalono, niezdatne towary sprzedano innym zakładom.

Kolejne 1708 kg przeterminowanych produktów zostało skonfiskowane podczas drugiej fazy kontroli, w innym zakładzie w Saragossie. Artykuły tam obecne zamrażano przed upływem terminu przydatności, a następnie wprowadzano do sprzedaży z przekroczoną datą, oznaczone jako świeże.

Firma z siedzibą w mieście Xirivella w prowincji walenckiej, także dystrybuowała produkty w nieważnymi datami przydatności oraz nieprawidłowościami w etykietowaniu.

Kontrole przeprowadzone w trakcie 3 fazy operacji, pozwoliły na przechwycenie dodatkowych 18 196 kg niezdatnych produktów.

Kolejne 45 inspekcji odbytych w ramach ostatniej fazy operacji, doprowadziło do skonfiskowania 6993 kg żywności, a znaczna część z tych produktów pochodziła z firmy w Saragossie, która dostarczała produkty mięsne do innych zakładów.

Ostatecznie, w wyniku przeprowadzonej operacji aresztowano 8 osób, a w sprawie kolejnych 81 osób wszczęto śledztwo w związku z oszustwami przeciwko zdrowiu publicznemu, fałszowaniu dokumentów oraz przynależności do grupy przestępczej.

Źródło: foodfakty.pl (grafika i tekst)

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.